Deko & Hias

9 Benda Wajib Ada Di Rumah Untuk Keselamatan, Jangan Abaikan!

20
SHARES

Peralatan keselamatan untuk kecemasan sangatlah penting. Lebih-lebih lagi jika kawasan yang didiami merupakan kawasan terbuka dan tiada kawalan keselamatan yang agak ketat sehingga boleh meragut nyawa.

Berikut merupakan 9 bends wajib ada di rumah untuk keselamatan seperti perkongsian seorang pengguna Facebook. Jangan abaikan kerana ia mungkin dapat menyelamatkan nyawa seseorang.

Baca juga: Ini 5 Perkara Penting Anda Kena Ambil Tahu Sebelum Bina Rumah Idaman Atas Tanah Sendiri

9 BENDA WAJIB ADA Di RUMAH UNTUK KESELAMATAN, JANGAN ABAIKAN

Dekat rumah bila-bila masa boleh berlaku kemalangan atau kecurian. Tapi kita boleh kurangkan risiko tu dengan ciri safety yang lengkap. At least belilah satu persatu. Harini saya nak share antara safety equipment yang mesti ada dalam rumah! Semua boleh beli kat Shopee. 

1. DOORBELL

Doorbell ni penting untuk rumah tak ada guardhouse macam saya. Dia ada camera, boleh tengok siapa datang direct dari phone je. Yang bestnya  ada speaker siap utk cakap dgn orang kita tak kenal dari dalam rumah.

Beli sini= https://shope.ee/1L182K5U4u

2. CCTV

Paling penting kena letak cctv kat luar rumah. Saya recommend beli yang ada specs motion detector macam ni.  Setiap pergerakan dekat depan rumah dia akan record.

Beli sini= https://shope.ee/99jzMl5Rmk

3. FIRE EXTINGUISHER

Fire extinguisher jangan lupa. Sebelum beli make sure buat research dulu. Dekat market ada banyak kelas. Beli kelas yang sesuai dengan rumah korang sahaja.

Beli sini= https://shope.ee/5KXGnk6JAu

4. SMART LOCK

Saya rasa smart lock ni sangat safe untuk pintu rumah. Hanya guna fingerprint untuk access, tak perlu kunci. Yang bestnya kita boleh control dari phone untuk lock unlock. Tak ada la risau sangat in case masa travel lupa nak lock rumah.

Beli sini= https://shope.ee/309M1TsWQq

5. ALARM SYSTEM

Pencuri paling takut dengan alarm system ni. Bila ada keadaan yang mencurigakan kat pintu rumah, dia akan detect and buat auto-dial. Yang bestnya ada smoke detector sekali ya.

Beli sini= https://shope.ee/1VKYEkO5bM

6. AUTO FIRE BALL

Auto fire off ball ni berguna gila. Gantung dekat tempat ada risiko berlaku kebakaran macam dapur. Bila terkena api sikit bola ni akan meletup and padam api dengan debu dalam masa 5 saat. Korang mesti stanby ni.

Beli sini= https://shope.ee/9UMplTJd1F

7. SENSOR LIGHT

Kes kecurian selalu berlaku kat tempat gelap. Pasang motion sensor light dekat depan rumah. Lampu ni terang gila, bila ada pergerakan dia akan auto menyala. Boleh pasang banyak-banyak sebab lampu ni guna tenaga solar. Tak perlu letak bateri.

Beli sini= https://shope.ee/1pxOdQ7jLl

8. FIRST AID KIT

First aid kit is necessary. Bila ada emergency, kecederaan ringan boleh dirawat dengan cepat.

Beli sini= https://shope.ee/AUFMxOZWd6

9. WIRELESS DOOR BLOCKING

Letak sendal pintu ni kat bilik. Dia boleh block pintu dengan kuat. Yang penting ada alarm, dapat detect bila ada orang nak ceroboh masuk.

Beli sini = https://shope.ee/89rSB8zPBw

Sumber: Facebook Zharfan Amr

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×