Famili

4 Tahap Didik Peribadi Anak Ikut Sunnah Rasulullah SAW

8
SHARES

Mendidik anak antara cabaran besar buat ibu bapa kerana tidaklah semudah yang disangka. Pelbagai dugaan dan cabaran harus ditempuhi dalam memastikan anak-anak menjadi insan berguna di dunia dan akhirat. Sebagai umat islam, contoh teladan yang terbaik ialah Rasul junjungan yang mulia, Nabi Muhammad SAW.

Kebaikan baginda terhadap kanak-kanak membuatkan mereka sangat suka dan sayang kepada Rasulullah saw. Justeru itu, terdapat beberapa tahap mendidik anak mengikut cara Rasulullah dan boleh dijadikan rutin kehidupan.

Baca juga: Elak Takutkan Anak-Anak Dengan Ketinggian, Gelap & Serangga- Dr Sheikh Muszaphar

4 TAHAP DIDIK PERIBADI ANAK IKUT SUNNAH RASULULLAH

Apa yang terbaik ialah berbalik kepada fitrah dan sunnah yang telah sekian lama diamalkan oleh Rasulullah s.a.w.

UMUR 0 HINGGA ENAM TAHUN

UMUR 7 TAHUN HINGGA 14 TAHUN

Jangan pernah menganggap remeh dalam hal pendidikan anak jika tak ingin anak membesar menjadi generasi yang suka membantah. Didiklah anak dengan baik agar mereka menjadi generasi muslim yang taat pada Allah Ta’ala dan Rasulnya, berbakti pada orang tua serta bermanfaat untuk dunia akhirat.

UMUR 15 HINGGA 21 TAHUN

UMUR 21 TAHUN KE ATAS

Walapun dalam membesarkan anak-anak, pelbagai kesilapan dilakukan tanpa kita sedari. Ada beberapa waktu sukar yang perlu kita lalui supaya kita dapat kembali mengingati Allah. Anak-anak ini amanah Allah, tahanlah kesabaran, boleh jadi tangan halus dan kecil itu akan memimpin kita ke Syurga nanti, InsyaAllah.

Sumber: Facebook Hanis Athirah Rusli

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×