Dapur

20 Petua Masakan Dari Sudut Sains, Rupanya Memasak Jadi Mudah & Hidangan Lebih Lazat!

78
SHARES

Sains sebenarnya ada di sekeliling kita sehinggalah ke dalam aspek masakan. Terdapat pelbagai kepentingan sains dalam bahan masakan dan peralatan tertentu yang memudahkan lagi tugasan memasak. Dan ada juga yang mampu menjadikan rasa sesuatu masakan lebih enak. Siapa sangka manfaat ilmu kimia ini akan memudahkankan lagi tugasan kita untuk memyediakan juadah santapan sehari-hari. Berikut adalah beberapa petua masakan yang didukung bersama fakta sains untuk memudahkan kerja memasak anda.

20 PETUA MASAKAN DARI SUDUT SAINS

1. MASAKAN MELEKAT DAN MINYAK MERECIK

Letak asam keping/jawa/ tabur tepung untuk mengelakkan masakan melekat dan minyak merecik semasa mengoreng ayam/ikan/sotong/udang/sambal nasi lemak. Punca minyak merecik dan masakan melekat pada kuali ialah air. Penambahan bahan berasid mempercepatkan proses ‘buang’ air (dehydration). Tepung pula menyerap air.

2. MENGUATKAN RASA TOMYAM

Tambahkan tomato puri untuk memekatkan kuah tomyam. Tomato mengandungi serat larut air yang menyumbang kepada kuah menjadi lebih pekat.

3. KURANGKAN RASA MASIN

Kentang untuk mengurangkan rasa masin. Kentang berkapasiti dan mengandungi kanji yang boleh mengambil sedikit garam daripada komponen masakan yang masin.

4. MASAKAN BERMINYAK

Tambah telur kalau masakkan terlalu berminyak contoh mee goreng. Telur banyak komponen larut minyak yang boleh memerangkap ‘rupa’ minyak. Maka masakan akan kelihatan kurang berminyak, namun minyaknya masih lagi di situ.

5. HILANGKAN PIJAR TANGAN

Gunakan hand sanitiser untuk hilangkan pijar tangan. Hand sanitiser mengandungi alkohol iaitu larutan organik yang boleh melarutkan punca pijar, capsaicin.

6. MENGURANGKAN LENDIR DAN BAU

Basuh ayam/ikan/seafood menggunakan cuka/tepung gandum/limau. Tepung dan cuka boleh mengurangkan lendir dan bau pada permukaan isi bahan basah berprotein.

7.  MENAMBAH RASA LEMAK

Buah keras lemakkan masakkan berkuah. Buah keras mengandungi sekitar 70% lemak.

8.  MENYERAP MINYAK

Hampas kelapa memudahkan proses membuang minyak pada perkakas dapur. Hampas kelapa kering boleh menjadi bahan penyerap termasuklah minyak.

9.  WAKTU MENYIANG IKAN

Siang ikan kolam/darat semasa ikan hidup untuk elakkan bau kuat melekat atau lendir banyak. Bau dan lendir yang dihasilkan oleh ikan darat adalah salah satu mekanisma pertahanan semulajadi ikan daripada serangan kuman. Semasa ikan hidup, kurang kuman berada pada permukaan kulit. Sesudah mati boleh pastinya lebih banyak kuman yang melekat pada ikan. Sebab itu bau dan lendirnya lebih banyak.

10. API PERLAHAN UNTUK RASA LEBIH SEDAP

Masak sambal menggunakan api yang perlahan untuk mendapatkan rasa yang lagi sedap. Memasak dengan api yang perlahan akan memastikan segala komponen masakan menjadi sebati, lalu rasa sedap kokumi dapat diperolehi.

11. PISANG TUA LEBIH SESUAI SEBAGAI KEREPEK PISANG

Guna pisang tua untuk menghasilkan kerepek pisang agar tidak perlu tambah bahan perasa seperti garam/kunyit sebab rasanya natural manis. Pisang tua sudah mencapai tahap maksimum penghasilan komponen kimianya. Maka, mudah segala perasa semulajadi yang selama ini terikat dengan komponen lain dalam sel untuk bebas, sebab itu rasanya lebih sedap.

12.  MEMPERCEPATKAN DAGING EMPUK

Untuk mempercepatkan proses empuk ayam tua, masukkan sudu besi. Sudu besi adalah pengalir haba yang bagus. Maka, penambahan sudu besi boleh meningkatkan suhu didih masakan dari yang biasa. Cuma untuk masakan masam (berasid) boleh jadi kontaminasi logam dalam masakan.

13. TEMPOH SESUAI MASUKKAN GARAM

Masukkan garam setelah api masakan dimatikan. Meletakkan garam pada akhir masakan akan mengurangkan kadar serapan garam dalam komponen masakan. Maka kuranglah penggunaan garam. Dan bukan sebab garam bertukar menjadi racun.

14. MELEMBUTKAN DAGING

Gunakan betik atau nanas yang dikisar untuk melembutkan daging sebelum dimasak. Betik mengandungi enzim papain dan nanas pula mengandungi enzim bromelian iaitu jenis enzim proteolytic yang boleh melembutkan daging.

15. CARA POTONG TIMUN

Potong hujung timun dan gosok pada permukaan timun untuk hilangkan pahit. Buih yang terbentuk semasa proses menggosok hujung timun itu mengandungi bahan kimia jenis cucurbitacin punca rasa pahit.

16. ELAK GETAH SEWAKTU MEMOTONG NANGKA MUDA

Lumurkan minyak pada pisau sebelum mengupas nangka muda untuk mengelakkan getah melekat pada pisau. Minyak bersifat licin dan tidak larut dalam komponen getah nangka. Maka, perlekatan getah pada pisau boleh dielakkan.

17.  KUPAS BAWANG DALAM AIR

Mengupas bawang dalam air untuk mengelakkan pedih mata. Boleh mengurangkan kadar meruapnya bahan kimia punca pedih mata iaitu syn-propanethial-S-oxide.

18. ELAK NASI MELEKAT

Buang air rebusan nasi untuk mendapatkan butiran nasi yang mudah terpisah. Air rebusan nasi mengandungi kanji punca nasi melekat. semasa nasi mendidih, larutan air yang pekat itu dibuang kerana ianya mengandungi kanji. Jika air nasi kurang, boleh gantikan air dalam sukatan yang betul.

19. CUCI BUAH DENGAN AIR PANAS

Mencuci buah dengan air sedikit panas dapat membersihkan buah. Buah mempunyai selaput lilin yang boleh cair dengan air sedikit panas.

20. MENGISAR BAHAN TUMISAN

Mengisar bahan tumisan sambal dengan minyak akan membuatkan proses ‘pecah minyak’ berlaku dengan cepat. Proses pecah minyak melibatkan penyejatan air daripada komponen masakan. Maka, mengisar bahan tumisan sambal dengan minyak boleh mengurangkan komposisi air dalam bahan tumisan seterusnya mempercepatkan proses ‘pecah minyak’ berlaku.

Sumber: Majalah Sains

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×