Dapur

10 Idea ‘Bento’ Dari Si Ibu Ini Dapat Perhatian Kerana Kekalkan Konsep Makanan Ala Melayu

Bento box merupakan antara konsep atau set makanan yang berasal dari Jepun. Di dalam bento box ini anda akan mendapat satu set makanan yang lengkap yang terdiri dari nasi dan lauk-pauk. Konsep ini amat sesuai diamalkan oleh ibu yang ingin menyediakan bekal untuk anak ke sekolah. Memandangkan cuti sekolah telah tiba, amalan bento box ini masih boleh diteruskan dan boleh dibawa ketika travel. Tak perlu lagi beratur panjang di kawasan rehat dan rawat( RnR) kan?

‘BENTOBOX’ ALA MELAYU

Cuti sekolah dah mula…Ummi boleh tarik nafas panjang dari bulan Jan hingga Nov 2018..hari-hari fikir nak masak apa..esok nak bawak bekal apa…menu apa…Ummi kerja..suami ummi pilot darat…anak ummi sekolah SJKC…memang kena bawa bento..dari sarapan ke makan tengahari menu tu Ummi ulang-ulang, masak simple-simple…malam sebelum tidur ummi dah ready barang. Ni ummi share beberapa bentobox ummi masak. Jom budayakan masakan dari rumah.

1.Bento nasi goreng & ayam masak cili

2. Bento nasi, kuih dan nuggets

3. Bento mi segera goreng & nasi ikan masak kicap

4. Bento bihun goreng & nasi lauk kampung

5. Bento nasi goreng ayam & nasi lauk ayam masak kicap

6. Bento nasi ayam & burger

7. Bento nasi asam pedas ikan & mi segera goreng

8.Bento bihun goreng Singapore & nasi sambal ikan

9.Bento nasi impit rendang daging & roti

10.Bento nasi kari ikan & bihun goreng

*Kesemuanya nampak menyelerakan bukan? Memang sesuai kalau nak jadikan bekal ketika berjalan-jalan.

Sumber : Noor Faezah Zaini

Most Popular

To Top