Rakyat

Wanita Ini Jadi Orang Ketiga Di Dunia Dipercayai Sembuh Virus HIV

12
SHARES

HIV atau Human Immunodeficiency Virus adalah virus yang memusnahkan sistem ketahanan badan seseorang dan menyebabkan AIDS. Ini boleh mengakibatkan pesakit mudah mendapat jangkitan kuman dan kanser.

Seorang pesakit di Amerika Syarikat (AS) dipercayai menjadi orang ketiga di dunia dan wanita pertama yang sembuh daripada serangan virus HIV.

Baca juga: Gara-Gara Selalu Memancing, Isteri Tekad Mahu Lelong Suami

WANITA INI JADI ORANG KETIGA DI DUNIA DIPERCAYAI SEMBUH HIV

Menurut laporan BBC News, wanita itu sedang menerima rawatan masalah leukemia yang dihadapinya dan kini menerima pemindahan sel stem daripada seseorang yang mempunyai ketahanan semula jadi terhadap virus penyebab Aids itu.

Kini, dia bebas daripada virus HIV selama 14 bulan tetapi pakar mengatakan kaedah pemindahan, yang membabitkan darah tali pusat, terlalu berisiko untuk tidak sesuai untuk kebanyakan penghidap HIV.

Pesakit menerima pemindahan darah tali pusat sebagai sebahagian daripada rawatan kanser dan sejak itu tidak perlu mengambil terapi antiretroviral yang diperlukan untuk merawat HIV.

Pendekatan terbaru itu membawa kita lebih dekat kepada penawar untuk 37 juta orang yang hidup dengan HIV, kebanyakannya tinggal di sub-Sahara Afrika.

Pada tahun 2007, Timothy Ray Brown menjadi orang pertama yang ‘disembuhkan’ daripada HIV kerana pemindahan sel stem dilakukan.

Beliau menjalani pemindahan daripada penderma yang secara semula jadi tahan terhadap HIV. Sejak itu, prosedur berkenaan hanya diulang dua kali dengan Adam Castillejo dan kini pesakit di New York.

Walau bagaimanapun, wanita itu tidak menerima rawatan seperti dua kes sebelum ini. Hal ini kerana pesakit menerima sel stem dewasa sebagai sebahagian daripada pemindahan sumsum tulang.

Sumber: BBC News

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×