40 Minggu

Doktor Kongsi 5 Jenis Makanan Yang Mungkin Dapat Bantu Mencepatkan Proses Kelahiran

16
SHARES

Wanita hamil mana yang tidak mahukan proses bersalin berjalan dengan lancar bukan? Ada juga dalam kalangan ibu hamil yang terpaksa menunggu hampir 20 jam untuk menahan ‘contraction’ semasa bersalin. Lama tu!

Jadi, seorang doktor berkongsikan beberapa jenis makanan yang mungkin akan membantu anda mempercepatkan proses kelahiran. Apa yang penting adalah, jenis makanan ini bergantung kepada badan anda sendiri dan pastikan anda dapatkan nasihat doktor anda terlebih dahulu ya.

5 MAKANAN MUNGKIN MENCEPATKAN PROSES KELAHIRAN

Risau sakit lama sewaktu bersalin? Memang seksa..Ia boleh jadi pengalaman paling sakit dalam hidup sesetengah wanita. Masa praktikal di labour room dulu..saya pernah jaga seorang pesakit ni..Separuh hari dia sakit contraction kuat..lebih-lebih lagi lepas dapat ubat cepatkan bersalin lah. Sampai berdiri duduk atas katil bersalin pun ada tak senang baring punya pasal . Kesian sangat.

Saya kongsi beberapa petua pemakanan untuk lancarkan proses bersalin. Ambil sewaktu sudah term dan atas nasihat doktor ya.

1) MINYAK KELAPA

– Minyak kelapa dara (VCO) kaya dengan lemak MCT dan LCT

– Lemak MCT memberi tenaga segera kerana tidak perlu diproses di hati.

– Lemak LCT pula memberi tenaga berpanjangan.

Settle..insha Allah tak perlu minum manis untuk tenaga.

2) KURMA

Di dalam Al quran mengisahkan Maryam A.S ibu kepada nabi Isa A.S ketika sakit kuat dalam peringkat akhir kandungannya diperintahkan Allah menggoncangkan pokok kurma. Kajian Al- Kuran O et al pada 2011 menunjukkan bahawa pesakit yang makan kurma 4 minggu sebelum tarikh kelahiran:

– 96% mengalami kelahiran spontan ( tanpa induce atau pembedahan) berbanding 79% yang tak makan kurma.

– Hanya 28% memerlukan “penggalak kelahiran” (oxytocin/pitocin) berbanding 47% yang tak makan kurma.

– Purata fasa pertama kelahiran lebih singkat (510minit) berbanding mereka yang tak makan kurma (906minit).

Kajian oleh Razali N et al pada tahun 2017 di dept Obgyn Universiti Malaya juga menunjukkan kurma mengurangkan keperluan “induction of labour” menggunakan oxytocin. Tenaga pun dapat..pahala pun dapat insha Allah.

3) EVENING PRIMEROSE OIL (EPO)

– EPO tinggi omega 6 yang meningkatkan keradangan maka dikatakan boleh “melembutkan” bukaan serviks.Kajian saintifik walaubagaimanapun menunjukkan tiada kesan ketara.

Alaa..cuba je lah. Confirm tak bahaya macam trans fat sebaiknya ambil bila dah mula contraction. Saya tak galakkan amal lama-lama sebab minyak EPO ini pro-keradangan.

4) EMPULUR NANAS

Bahagian tengah nanas ini mengandungi bromelain yang dikatakan boleh juga menyebabkan cervical ripening. Namun tiada bukti saintifik yang membuktikannya. Mungkin sebab nanas tinggi histamin juga..histamin tinggi menyebabkan pergerakan rahim juga bagi mereka yang alah.

5) PARSLEY

Daun ni tak mahal dan senang dapat. Berlebihan pengambilan mempunyai kesan uterotonik (menyebabkan pergerakan otot rahim). Low risk pregnancy boleh lah cuba ya.

6) DAUN TEH RED RASPBERRY

Walaupun membunyai banyak bukti anekdot mengatakan , kajian saintifik menunjukkan ia tidak berkesan. Boleh je cuba sebab kajian juga mengatakan tiada kesan sampingan pengambilannya.

Kebanyakan bahan makanan di atas tidak terbukti secara saintifik berkesan mencepatkan kelahiran. Namun tak salah mencuba atas nasihat doktor. Pilihan keluarga kami ialah kurma dan VCO..Alhamdulillah anak kedua lahir sangat mudah. Kurang sakit, tau-tau dah 8cm. Bersalin tak sampai 2 minit.. saya pun kagum ma sha Allah.

Semoga tips di atas membantu melancarkan proses kelahiran dan memberi tenaga ketika bersalin. Jangan lupa berdoa kerana kita hanya berusaha dan makanan di atas hanya asbab mudahnya bersalin. Barakallah.

Sumber: Hafiz Sulaiman

Most Popular

To Top
SKIP THIS AD ×