Asuh

6 Tips Handle Anak Masa Raya. Adik Beradik, Ipar Duai, Sepupu Sepapat, Mertua Semua Sila Baca!

22
SHARES
Tips Handle Anak Masa Raya

[infobox]

Nota: Tips ini pada awalnya dikongsikan di status Facebook peribadi saya. Tidak sangka ia mendapat sambutan ramai.

[/infobox]

Raya sudah semakin dekat. Maka ramailah orang yang akan kita jumpa. Ada ibu yang risau akan perangai anak-anak nanti. Takut ada yang mengamuk, buat hal di rumah orang, tumpahkan air, bergaduh dan sebagainya.

Bukan itu sahaja, kerisauan itu ditambah pula dengan pandangan orang, cakap-cakap orang dan sebagainya.

Don’t be jungemental.

Anak seorang tidak sama dengan 2 orang anak. Tidak akan sama juga dengan 3 orang anak. 4 orang dan seterusnya.

Anak lelaki seorang tidak sama dengan anak lelaki yang 4 orang. Anak perempuan mungkin tidak sama dengan anak lelaki.

Don’t ever compare.

Jika nampak anak orang lain mengamuk contohnya, apa yang kita boleh bantu?

1. Jangan nak provok lagi – “eh…kenapa ni mengamuk-mengamuk ni. Pak Long masukkan dalam toilet kang. Tengok Ahmad tu, diam je, mane ade nangis.”

2. Bantu untuk tenteramkan. Tak mampu tolong jangan pandang sinis pada ibu bapanya. Jangan mengata yang bukan-bukan. Bukan mudah mahu membesarkan anak. Jadi, jangan tambah beban mereka. Kasihankan mereka. Kena ada empati.

3. Biasanya kita beraya beramai-ramai kan? Jadi, hadkanlah kunjungan ke rumah-rumah. Janganlah terlalu lama. Ambil kira emosi anak-anak. Mereka bukan seperti kita. Mereka mudah penat. Mereka cepat lapar. Mereka tak boleh sabar. Semuanya ada had.

4. Adik beradik, ipar duai, mertua dan sesiapa sahaja, mestilah saling menyokong. Kalau yang itu menangis, kita tolong, kalau anak kita menangis, org lain pula tolong – tak perlulah menambah sakit hati si ibu dengan kata-kata yang tak membantu langsung seperti “anak dia yang kedua tu memang lain sikit.”, ” anak ko tu kenapa? Cuba bagi makan. Lapar agaknya budak tu. “, ” anak ko tu kembung agaknya.” – jangan hanya bercakap. Cuba bantu sama-sama. Boleh?

Tips Handle Anak Masa Raya

Kepada para ibu pula:

1. Be positive – jangan rasa down dengan kata-kata orang yang tidak tahu hujung pangkal. Jika kita berilmu, jangan risau.

2. Selalu ingatkan anak to behave – dalam kereta, kat rumah, masa makan, masa main – selalu ulang, adik kena jadi anak yg baik, main elok-elok, main sama-sama.

3. Mata jangan lekang dari tengok anak. Selalu tanya keadaan anak. Bila kita close monitor, kita dapat kurangkan banyak risiko – risiko gaduh, risiko merajuk, risiko mengamuk.

4. Jika anak mengamuk di rumah orang, terus ambil anak dan bawa satu tempat. Cuba tenteramkan anak. Jika dia tidak mahu dipujuk, biarkan sebentar.

5. Sediakan barang yang cukup – busy bag, permainan, buku, biskut, air. Mungkin barang-barang ini yang akan membantu mententeramkan anak.

6. Suami isteri saling membantu. Kalau nampak anak dah mengamuk, isteri/suami jangan buat tak nampak. Lagi panjang pula perbualan. Sama-samalah pujuk anak.

Tanggapan kita, pandangan kita sama juga macam doa. Kalau kita fikir macam-macam pasal anak orang lain, lain kali Allah uji pada kita pula. Jadi, jangan bebankan fikiran kita dengan fikir apa masalah anak dia.

Anak memang begitu.

Suka main.
Merajuk.
Menjerit.
Bergaduh.
Tumpahkan air.
Sekejap ok, sekejap tak ok.
Itu normal.

Kalau tak percaya, buka buku pendidikan awal kanak-kanak. Beli buku saya pun ok. Cari buku Ibu Bijak Anak Bahagia.

Kita tak pernah nampak sisi positif anak itu.

Mungkin di rumah sendiri dia sangat baik, dengar kata, tiada banyak masalah.

Sekali lagi, tolonglah!

Tolong ibu-ibu yang gigih mengasuh dan mendidik anak mereka. Jangan bunuh jiwa mereka dengan kata-kata yang tak membantu langsung dan tanggapan negatif yang hanya menambah dosa.

Jika ibu kepada anak yang mengamuk itu stress, lagi kasihan daripada kita yang anak tak mengamuk. Dia nak handle anak lagi, nak handle diri sendiri lagi. Betul tak? Jom kita saling membantu.

Kita happy-happy je raya ni.
Jangan stress-stress ok?
Itu sahaja dari saya.
Selamat berhari raya.
Selamat mendidik dengan kasih sayang

Tips Handle Anak Masa Raya

Foto Kredit: Screencap youtube.com

[infobox]

Mohon jangan salah anggap. Status dan artikel ini fokusnya adalah kepada isu ANAK MENGAMUK SEMASA RAYA. Bukan berkenaan ‘ KENAPA ANAK KAU, AKU YANG KENA JAGA. ‘ atau ‘ KENAPA KAU TAK MASUK DAPUR, ASYIK GENTEL ANAK’. Saya bercerita perihal anak mengamuk sahaja.

[/infobox]

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×