Sihat

Tangan Kebas Menyucuk Menaip Sampai 5-6 Jam Sehari, Anda Terdedah Sindrom Carpal Tunnel!

8
SHARES

Mungkin ramai dalam kalangan kita yang bekerja tidak sedar bahawa tangan anda ada mengalami masalah kebas. Kadang-kadang sampai ada rasa menyucuk di permukaan tangan sampai tak boleh tidur! Anda mungkin anggap itu perkara biasa namun, tidak sedar bahawa anda sedang mengalami sindrom Carpal Tunnel akibat selalu menaip.

Bahaya atau tidak? Berikut merupakan perkongsian dari pakar tentang cara yang betul anda perlu gunakan semasa menaip dan apakah risiko serta rawatan kepada sindrom ini.

Baca juga: Doktor Kongsi Petua Detoks Buang Toksin Dari Lemak, Tiba-Tiba Seluar Dah ‘Loose’

TANGAN SELALU KEBAS? RUPANYA ANDA ALAMI CARPAL TUNNEL SYNDROME(CTS)

“Doktor,tangan saya ni selalu kebas-kebas. Kalau malam, sampai terjaga sebab sakit sangat”

“Encik ada tak perlu menaip dalam jangka masa yang lama?”

“Oh, saya memang menaip 5-6jam sehari. Biasa la doktor,kerja banyak. Kena setel cepat.”

“Ok, saya akan terangkan tentang penyakit encik ini”

Carpal tunnel syndrome ataupun sindrom terowong karpal merupakan penyakit disebabkan himpitan pada saraf median tangan. Ia akan menyebabkan tangan merasa kebas, sakit dan merasa kesemutan pada ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah.

BAGAIMANA IA TERJADI?

Terowong karpal adalah salah satu laluan untuk beberapa struktur daripada bahagian lengan ke bahagian tapak tangan. Struktur yang berada di dalam terowong tersebut adalah saraf median dan juga tendon daripada otot. Terowong ini disempadani dengan tulang karpal dibahagian bawah dan ditutupi oleh tisu penghubung yang dinamakan sebagai ‘Flexor retinaculum’.

Apabila kawasan dalam terowong itu membengkak, ia akan menghimpit saraf median dan mengganggu fungsi saraf tersebut.

Pesakit pada mulanya akan mengalami rasa kebas, sakit dan rasa semut. Apabila keadaan ini berlaku secara kronik, saraf motor iaitu saraf yang melibatkan pergerakkan otot pula akan terlibat sama. Hasilnya, kekuatan genggaman tangan semakin berkurangan dan pada tapak tangan dapat dilihat otot tersebut semakin mengecut.

SIAPA YANG BERISIKO?

1. Pekerjaan: Melibatkan pekerjaan yang menggunakan tangan yang banyak seperti menaip sepanjang hari,chef,tukang jahit.

2. Umur yang meningkat: Kebanyakan pesakit berumur 30 tahun ke atas

3. Jantina perempuan: Kajian mendapati nisbah antara perempuan kepada lelaki bagi penyakit ini adalah 3-10:1

4. Berat badan yang semakin meningkat

5. Mereka yang ketinggian rendah

6. Mengandung

7. Hypotiroidisme(kurang hormon tiroid)

8. Keturunan: Mereka yang mempunyai saudara yang mempunyai masalah ini akan mempunyai kemungkinan yang lebih besar untuk mendapat sindrom ini. Ini mungkin disebabkan mereka mempunyai persamaan daripada struktur badan.

9. Beberapa jenis penyakit: Kencing manis, rheumatoid arthritis, kegagalan buah pinggang, tumor dalam terowong karpal, amyloidosis dan beberapa jenis penyakit lain.

SIMPTOM-SIMPTOM

1. Tangan kebas

2. Sakit

3. Rasa semut-semut

4. Selalunya ketiga-tiga simptom ini akan menjadi semakin teruk apabila waktu malam. Pesakit akan tiba-tiba terbangun disebabkan kesakitan pada tangan yang terlibat.

5. Kekuatan untuk gengaman dan mencubit juga semakin berkurangan

6. Dapat dilihat perbezaan otot di antara tangan yang mengalami sindrom tersebut dengan tangan yang normal. Tangan yang mempunyai masalah tersebut mempunyai otot yang lebih kecil.

RAWATAN YANG TERBAIK

Selalunya para doktor akan menasihati untuk melakukan rawatan yang tidak melibatkan pembedahan terlebih dahulu. Ini kerana simptom tersebut mungkin kurang ataupun hilang apabila melakukan perkara-perkara tersebut.

Berberapa yang boleh dibuat untuk mengurangkan simptom sindrom terowong karpal adalah:

1. Penggunaan anduh pada pergelangan tangan: Ia perlulah digunakan terutamanya waktu tidur supaya kedudukan tangan pada posisi yang neutral.

2. Menjalani fisioterapi

3. Penggunaan ubat: Suntikan steroid dalam terowong karpal telah terbukti mampu mengurangkan simptom tersebut. Ia selalunya dibuat apabila rawatan lain tidak berkesan.

4. Pembedahan

Pesakit yang masih mempunyai simptom setelah rawatan diberikan mungkin akan dinasihatkan untuk melakukan pembedahan. Dalam pembedahan ini, bahagian atas terowong karpal iaitu tisu flexor retinaculum akan dibuka dan dilepaskan untuk mengurangkan tekanan di dalam terowong tersebut.

Selalunya, pembedahan akan melibatkan bius setempat. Iaitu bius pada bahagian tangan sahaja. Pesakit tersebut masih sedar ketika mana pembedahan tersebut dibuat. Pesakit akan dibenarkan pulang pada hari sama pembedahan kerana ia melibatkan pembedahan yang kecil sahaja.

“Maksudnya, urat saya tersempit la kan?”

“Ya betul. Kita kalau kena tekan pun akan stress. Betul tak?”

Sumber: Twitter Dr. Samhan

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×