Dapur

Tak Perlu Tunggu Raya Lagi, Ini Cara Sediakan Lemang Rice Cooker Semudah ABC

“Nak buat open house, susah pula nak jumpa orang jual lemang, ketupat. Asyi habis je..”

Jangan risau, rupa-rupanya ada solusi selain anda perlu beli lemang dan ketupat pulut di luar. Hanya dengan menggunakan rice cooker, anda dah boleh masak lemang dan ketupat pulut untuk hidangan tetamu. Mudah saja sebenarnya!

DIY LEMANG DAN KETUPAT PULUT

1. Rendam beras pulut kira-kira 5 jam kerana beras pulut Thai. Kalau guna beras pulut susu, rendam hanya sekejap sahaja. Masukkan bersama garam secubit, asam keping dan daun pandan.

2.Better kalau nak ikat atas tu ikat atas sikit saja dari paras beras tu. Sebab nanti kalau ikat atas sangat kejap lagi rebus dia tak betul padat pastu dua kali kerja pulak kita nak ejas kebawah nak bagi padat pulut tu.

3. Cucukan plastic dengan garpu nak bagi air santan serap masuk.

4. Nie sekali rebus letak dalam 8 batang. Kalau ricecooker besar nak letak lebih pun tak paa.

5. Ni dah siap rebus ,kalau saya biar semalam untuk bagi dia betul-betul sejuk baru mudah nak potong.

Dah siap! Gebu.

Sumber : Zahida Zul

Yang Popular

To Top