Hebahan

Siap Direka Hanya Dalam Masa Satu Malam, ‘SELangkah’ Mudahkan Sistem Pengesanan Di Selangor

14
SHARES

Sekarang jika anda ingin keluar ke pusat membeli-belah, restoran atau tempat awam, anda mungkin terpaksa mengimbas QR code untuk mengesan keberadaan anda. Walaupun kelihatan sedikit rumit kerana perlu imbas QR code setiap kali keluar ke kedai, usaha ini mengesan keberadaan anda ini telah dapat menolong kerajaan dalam mengawal penyebaran Covid-19 di Malaysia dan kembali seperti sedia kala.

Bagi penduduk di Selangor, anda sudah biasa dengan ikonik merah kuning QR kod SELangkah di mana sekarang telah digunakan dengan meluas di kebanyakan perniagaan dinegeri ini.

Idea SELangkah Merupakan Idea Segera

Dr Helmi Zakariah, sebahagian dari Selangor Task Force untuk Covid-19 adalah yang pertama hadir dengan idea SELangkah setelah pengumuman mengejut Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada 1 Mei lepas. Dr Helmi yang merupakan doktor perubatan dan public health practitioner telah bekerja bersama Kementerian Kesihatan sehingga 2017. Sejak itu dia menjalankan usahanya dalam Epidemiology Digital dan telah berada di panel untuk WHO Working Group of AI Application in Outbreak sejak 2019. Semasa Covid-19 tiba di Malaysia, beliau telah dijemput oleh kerajaan negeri Selangor untuk menyertai task force mereka untuk pandemic tersebut.

“Penyelesaian SELangkah merupakan idea segera setelah kerajaan mengumumkan bahawa mereka akan membuka kembali negara ini pada 4 Mei untuk Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP),” kata beliau

“Kami telah mempertimbangkan berbagai cara untuk melakukan e-tracing, dari GPS, Bluetooth, hingga ke jaringan telco. Tetapi setelah kami mendengar mengenai PKPP, kami tahu orang ramai akan mulai bergerak, jadi kami perlu mempercepat pengembangan kami.”

“Oleh itu, saya memutuskan untuk kembali kepada perkara asas bagi mendapatkan pendaftaran orang ramai ketika memasuki premis sama seperti ketika anda mengunjungi rakan di kondominium mereka. Satu-satunya perbezaan adalah menjadikannya digital dan lebih cekap, baik untuk pelawat dan pegawai KKM yang akan menjejaki log daftar.”

“Begitulah bagaimana SELangkah dan teknologi QR kod mudah muncul. Setelah membina sistem sepanjang malam, saya menghantar prototaip kepada kerajaan negeri dan memberitahu mereka itu adalah cara yang mudah dan pantas untuk menjadikan pengesanan murah, senang ditiru, dan boleh diskalakan. Menjelang 5 Mei, sistem ini sudah berjalan dan perniagaan di seluruh Selangor mulai menggunakannya, ” tambah Dr Helmi.

Sejak itu, sistem SELangkah telah didaftarkan lebih 20 juta log hanya dalam sebulan. Dengan jumlah data yang banyak, SELangkah bergantung pada algoritma pembelajaran mesin untuk menyaring data dan mengenal pasti orang yang terdedah kepada virus COVID-19.

Dari lebih dari 20 juta jumlah log, SELangkah telah berjaya mengesan 36 pesakit COVID-19 dan 1.250 individu yang terdedah, yang mungkin terlepas. Sistem ini dapat digunakan ke daerah yang berlainan untuk mengesan individu sebagai contoh, satu daerah di Selangor mempunyai 173 individu yang terdedah.

Menurut Dr Helmi, “Dengan pengesanan ini, ianya bukan lagi mengenai seberapa besar jumlahnya, tetapi seberapa tepat jumlahnya di antara berjuta data. Mampu mengenal pasti 173 individu dari 20 juta log bukanlah hal yang kecil kerana ianya seperti mencari jarum di tumpukan jerami.”

Langkah Bagi Perniagaan Yang Ingin Melaksanakannya

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sistem SELangkah, lihat penjelasan terperinci ini oleh Dr Helmi di bawah:

Bagi perniagaan yang ingin melaksanakan SELangkah, yang diperlukan hanyalah tiga langkah mudah.

LANGKAH 1: Pergi ke www.selangkah.my

LANGKAH 2: Cetak kod QR dan paparkan di pintu masuk premis anda

LANGKAH 3: Pastikan pengunjung mengimbas kod QR sebelum masuk

Setiap kali pengunjung mengimbas kod QR, nama, nombor telefon, dan waktu mereka akan didaftarkan ke dalam sistem SELangkah. Sekiranya berlaku kes Covid-19 yang positif, Kementerian Kesihatan akan mengakses log, kemudian memberitahu premis dan individu yang terlibat.

Sumber : Says.com

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×