Hebahan

Semua Barang Dalam Kedai Runcit, Pasaraya Boleh Dijual- MKN

61
SHARES

Majlis Keselamatan Negara (MKN) menjelaskan bahawa semua barang di kedai barangan harian atau kedai runcit boleh dijual. Ini selepas viral di laman media sosial pemilik perniagaan seumpamanya menutup sebahagian kedai mereka kerana takut dikenakan denda semasa total lockdown yang bermula pada 1 Jun untuk mengekang wabak Covid-19.

SEMUA BARANG DALAM KEDAI RUNCIT, PASARAYA BOLEH DIJUAL

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, dalam prosedur operasi standard (SOP), telah melarang kedai menjual barang “tidak penting” tetapi MKN mengatakan telah terjadi salah faham.

Dalam temu bual dengan Sin Chew Daily, Ketua Pengarah MKN Mohd Rabin Basir mengatakan bahawa telah diputuskan agar semua barang di kedai dapat dijual kepada pelanggan.

“Kami mengizinkan kedai runcit dan pasar raya menjual barang yang ada di premis mereka, itu tidak menjadi masalah,” katanya.

Rabin menambah bahawa Menteri Pertahanan Ismail Sabri Yaakob juga akan menjelaskan perkara itu hari ini. Dia menambah bahawa mana-mana kedai seperti itu yang didenda kerana tidak menutup bahagian “tidak penting” akan diteliti semula berdasarkan kes masing-masing.

Sementara itu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Alexander Nanta Linggi, ketika dihubungi, mengatakan kementeriannya akan mematuhi keputusan MKN.

“Apa pun keputusan terbaru atau pindaan terhadap keputusan sebelumnya akan sesuai dengan keputusan terbaru MKN. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna akan ikut,” menurut laporan Malaysia Kini.

Sumber: Malaysia Kini

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×