Rakyat

Saingi 50 Ribu Pemohon Global, Dua Pelajar Malaysia Diterima Masuk Ke Harvard College!

60
SHARES

Sebut sahaja Univerisity Harvard atau Harvard College, mesti ramai dalam kalangan kita yang membayangkan betapa gahnya untuk melanjutkan pelajaran di tempat ini. Disenaraikan sebagai universiti terbaik dunia, baru-baru ini dua pelajar dari negara Malaysia telah mendapat tempat untuk melanjutkan pelajaran di sana! Memang hebat!

DUA PELAJAR MALAYSIA KE HARVARD COLLEGE

Harvard College, sekolah sarjana Universiti Harvard, bakal menerima dua pelajar Malaysia ke kelas sarjana tahun 2025. Kedua-dua pelajar tersebut ialah Jarell Cheong Tze Wen, dari Kuala Lumpur dan Muhammad Hamdi Ahmad Hakimi,
dari Kuantan, Pahang.

Kedua-dua pelajar yang cemerlang ini adalah produk kebangsaan sistem pendidikan dengan Jarell menamatkan SPM dan A-Level di SMK Seri Bintang Utara, Kuala Lumpur dan Sunway College, Petaling Jaya dan Hamdi merupakan lulusan SM Sains Alam Shah, Kuala Lumpur sebelum beralih ke A-Level di Kolej Tuanku Ja’afar sebagai Cendekiawan Bank Negara Kijang.

Jarell, selain kehebatan akademik, dia juga telah mewakili Malaysia dalam bidang tarian, matematik dan catur. Tidka kurang hebatnya Hamdi, dia juga merupakan seorang pendebat yang juga memberi tuisyen ke pelajar sekolah menengah. Ini menjadikannya lebih berfalsafah, membincangkan pandangan dunia dan pendapatnya mengenai masa kini urusan.

Ketua Penyelidikan Khazanah Nasional Berhad dan penemuduga alumni, Nick Khaw, menambah,

Kisah Hamdi adalah kisah luar biasa yang kami harap dapat memberi inspirasi kepada orang lain. Dia mempunyai pengalaman hidup yang mencabar, termasuk pernah membuat beberapa pekerjaan untuk menolong keluarganya dan masuk ke sekolah berasrama untuk mengurangkan beban keluarganya.”

Jarell di sisi lain adalah individu yang jarang ditemui dalam kalangan pelajar dimana dia cemerlang dalam pelbagai platform. Dia pernah mewakili Malaysia dalam acara SEA Games Dancesport dan juga bertanding di bawah bendera Malaysia dalam Sukan Olimpik Matematik Asia Pasifik dan catur antarabangsa kejohanan. Tidak perlu diperkatakan lagi, dia juga seorang pelajar yang berbakat, memperoleh semua A * di Peperiksaan Cambridge Antarabangsa.

Di Harvard, Hamdi merancang untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang Ekonomi sementara Jarell merancang untuk jurusan Matematik. Apa yang kita boleh katakan adalah, penerimaan mereka ke Harvad College ini adalah sesuatu yang membanggakan kerana peratus kemasukkan ke sana adalah lebih rendah sekarang. Selamat maju jaya!

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×