Dapur

Rupanya Ini Manfaat Tempe Yang Kita Tidak Tahu, Sedap Pun Sedap!

25
SHARES
kebaikan tempe

Makanan fermentasi dari kacang soya iaitu tempe tidak asing lagi dalam kalangan rakyat Malaysia. Ada yang menyukainya dan ada juga tidak. Pelbagai cara masakan yang boleh kita buat antaranya adalah tempe goreng, sambal goreng jawa, lontong dan sebagainya.

Tempe sememangnya amat terkenal di Asia Tenggara dan dipercayai berasal daripada Jawa, Indonesia. Harganya pun tidaklah mahal dan mudah diperoleh sama ada di kedai runcit mahupun di pasaraya. Biasanya, tempe yang dijual dalam plastik dan juga dibungkus dengan daun.

Baca juga: 8 Amalan Pemakanan Yang Sihat Di Bulan Ramadan, Barulah Kuat!

KHASIAT TEMPE YANG KITA TIDAK TAHU

Tempeh - WikipediaTerdapat khasiat dalam makanan unik ini, berikut adalah khasiat tempe yang mungkin kita tidak tahu. Berikut adalah fakta ringkas tentang tempe.

1. Boleh menyokong kesihatan usus

Tempe biasanya dimasak sebelum dimakan, dan sesetengah produk komersial juga dipasteurisasi, bermakna ia mampu mengekalkan bakteria bermanfaat yang dikenali sebagai probiotik, walaupun merupakan produk yang ditapai.

Walau bagaimanapun, tempe kaya dengan serat. Khususnya, jenis serat yang dikenali sebagai prebiotik. Serat ini memberi bakteria baik dalam usus, membantu mereka berkembang dan bertambah bilangannya.

2. Boleh menyokong kesihatan tulang

Tempe kaya dengan mineral yang membantu tulang termasuk kalsium, magnesium dan fosforus. Di samping itu, proses fermentasi yang terlibat dalam pengeluaran tempe memecah sebatian yang dikenali sebagai anti-nutrien, yang mungkin menghalang pengambilan sebahagian daripada mineral ini. Ini menjadikan makanan yang ditapai lebih mudah dihadam dan nutrien yang mereka sediakan lebih mudah untuk kita serap.

Cholesterol: 5 Truths to Know | Johns Hopkins Medicine3. Boleh bantu mengurangkan kolesterol

Produk soya mengandungi sebatian semula jadi yang dipanggil isoflavon, biasanya yang dikaitkan dengan penurunan paras kolesterol. Kajian mencadangkan ini termasuk pengurangan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL), jenis yang sering dirujuk sebagai kolesterol ‘buruk’.

4. Kaya dengan protein

Kacang soya ialah sumber protein tumbuhan yang berguna, membekalkan kesemua sembilan asid amino penting yang kita perlukan untuk pertumbuhan, pembaikan dan fungsi seperti imuniti, menjadikannya kemasukan berguna bagi mereka yang mengikuti diet tertumpu tumbuhan.

Tempe sangat kaya dengan protein, yang terkenal dengan kesan mengenyangkan dan mengenyangkan, dan menjadikan kemasukan diet yang berguna untuk mereka yang ingin mengawal selera makan dan menurunkan berat badan.

The Role of Isoflavones in Your Dog's Diet | Addiction Pet5. Sumber antioksidan

Isoflavon soya adalah antioksidan yang kuat dan oleh itu, ia dapat membantu meminimumkan kerosakan yang dipanggil tekanan oksidatif, yang dilakukan oleh molekul yang dipanggil radikal bebas. Kajian menunjukkan isoflavon membantu mengurangkan tekanan oksidatif ini dan tempe mungkin sangat baik dalam hal ini.

Sumber: BBC goodfood

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×