Dapur

Resepi Lontong aka Kuah Lodeh Simple & Sedap. Hirup Kuah Sampai Licin!

14.1K
SHARES

Menu apa lagi yang famous di hari Raya selain ketupat dan rendang? Bukan apa, sesekali tu jemu juga makan benda yang sama.

Jadi, apa kata cuba buat lontong atau kuah lodeh pulak. Pekena dengan sambal dia sekali, memang layan!

Ini resepi lontong yang mudah dan lazat yang dikongsikan oleh Puan Nor Hazwani Mohd Zain.

Resepi Lontong Kuah Lodeh Yang Simple & Sedap

Berikut adalah bahan-bahannya dan cara membuat lontong / kuah lodeh.

Sebelum nak buat kuah lontong / lodeh ni kenalah masak dulu nasi impit sebab ambil masa lama jugak nak masak tu kan.

So, boleh rebus dulu siap-siap sambil sediakan kuah lontong / lodeh ni.

Bahan-bahan

Bahan A – untuk blender

  • 5 biji bawang besar
  • 6-7 batang serai
  • Kunyit
  • Halia
  • Lengkuas
  • Segenggam udang kering
  • Buah keras

resepi lontong

Bahan B – aneka sayuran dipotong kecil

  • Sengkuang
  • Carrot
  • Baby jagung
  • Tempe
  • Kacang panjang
  • Cili
  • Kobis
  • Terung
  • Tauhu

Bahan C – direndam

  • Soo hoon
  • Fuchuk

Bahan D – bubuh akhir

  • Santan
  • Asam keping
  • Garam / perasa secukupnya

Cara-cara

1. Blender

Mula-mula kisarkan semua bahan A menggunakan blender.

2. Panaskan Air

Kemudian, panaskan air dalam periuk hingga mendidih.

3. Masukkan Bahan Blender

Bila dah mendidih, masukkan bahan yang dikisar tadi.

4. Masukkan Sayur

Kemudian masak lagi hingga mendidih. Lepas tu baru masukkan sayur-sayur.

Sayur ni ikut masing-masinglah. Kalau ikutkan resepi asal tak bubuh pun baby jagung dengan bunga kobis. Tapi memandangkan saya peminat sayur, saya bubuh je apa yang ada.

Sayur macam sengkuang, carrot,baby jagung dan tempe boleh masuk awal sikit untuk bagi lembut.

Sayur yang cepat lembut contohnya kacang panjang, cili, kobis, terung dan tauhu tu masukkan kemudian sikit.

5. Masukkan Soo Hoon & Fuchuk

Seterusnya masukkan soo hoon dan fuchuk yang telah direndam.

resepi lontong

6. Perasakan

Bila semua bahan dah agak lembut, bolehlah kita perasakan.

Bubuh garam secukup rasa, asam keping dalam 2 keping dan akhir sekali santan.

Kalau nak kuah lambat basi, guna santan kotak. Kacau sebati.

Masukkan perasa secukupnya dan tutup api. Siap!

resepi lontong kuah lodeh

Tambahan: Sambal Tumis Ikan Bilis

Rasa tak lengkap pula kalau tak ada sambal tumis ikan bilis kan?

Walaupun mungkin ramai dah tahu buat, saya kongsikan jugalah resepi sambal ikan bilis simple dekat sini.

Bahan-bahan

  • Cili kering
  • Belacan
  • Air asam jawa
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Halia
  • Kunyit
  • Lengkuas
  • Serai (diketuk)
  • Ikan bilis

Cara-cara

Blender semua bahan kecuali serai dan ikan bilis. Panaskan minyak dan tumis semua bahan sekali dengan serai yang diketuk tu. Bila dah naik bau, masukkan ikan bilis. Siap!

Tak Semestinya Dihidang Waktu Raya Je

Mudah kan resepi lontong / kuah lodeh ni. Bolehlah cuba nanti. Tak semestinya waktu Hari Raya je. Hidangkan untuk hari-hari biasa pun sedap.

Nak-nak kalau bubuh dengan sambal macam ni. Tak cukup semangkuk!

Selamat mencuba!

 

*Resepi lontong / kuah lodeh ini dikongsikan oleh Puan Nor Hazwani Mohd Zain menerusi Facebook. Ia telah disunting dan diterbitkan semula dengan kebenaran. Sebarang maklumat atau pertanyaan lanjut sila rujuk post asal beliau di SINI.

Most Popular

To Top