DIY & Kraf

Patutlah Anak Kerap Batuk & Selsema, Rupanya Kena ‘Deep Clean’ Tilam Guna Cara Ini!

23.4K
SHARES

Menukar cadar katil dan sarung bantal secara berkala adalah amat penting sebagai langkah penjagaan kebersihan terutama untuk anak-anak kecil. Hal ini kerana, walaupun nampak sahaja macam bersih tetapi anda perlu tahu bahawa habuk dan hama menjadi penyebab anak-anak selalu sakit.

Bukan sahaja sarung yang perlu ditukar, malah tilam yang anda atau anak tidur pun sebenarnya perlu dibersihkan. Berat, macam mana nak bersihkan? Mudah sahaja, anda guna cara DIY untuk membasmi kuman yang terperangkap dalam tilam di rumah tu!

CARA NAK BERSIHKAN TILAM DARI KUMAN

Step by step on how to deep clean your mattress..

Tilam ni tempat biak banyak kuman-kuman kan mcm kita tengok iklan febreez tu..kita habiskan masa secara puratanya 5-8 jam sehari atas tilam, so deep clean sangat perlu ok. Nak angkat tilam jemur memang tak larat la kan nak nak kalau tilam 12 inch tu..so boleh guna cara ni tuk buat deep clean mattress..boleh try buat dalam 4 bulan sekali or time ade family members yang demam ke sakit..

1) Vacuum tilam guna kepala vakum yang kecik muncung tirus tu (tak guna untuk vacum lantai)

2) Hilangkan stain dekat tilam : terpulang la pakai cara apa pun..for me lebih suka letak baking soda, sembur dengan cuka biarkan seketika, gosok dengan kain ( boleh skip step ni kalau tilam tak kotor)

3) Tabur baking soda biarkan dlm 4-6 jam..utk serap moisture n odour

4) Vacum lebihan soda bikarbonat tu

5) Spray dettol + air

6) Anginkan tilam dengan bukak tingkap semua

Dah siap..senang kan?

Sumber : Syuhaidah Asmaa Khalid

Most Popular

To Top