Asuh

9 Petua Anak Tidur Awal Yang Parents Perlu Tahu

150
SHARES
Anak tidur awal

Pengaruh TV, permainan komputer, Internet dan gajet bukan sahaja memberi kesan pada kurangnya pergaulan dengan rakan sebaya dan kurang beriadah di waktu siang malah turut mengganggu waktu tidur anak-anak kerana asyik menghadapnya sehingga lewat malam.

Anak tidur awal

Foto Kredit: nydailynews.com

Ramai ibu bapa membiarkan sahaja keadaan ini berlarutan dan akibatnya rutin tidur mereka tidak teratur, susah untuk tidur awal dan berdepan masalah bangun pagi sehingga ada yang tidak sempat ke sekolah. Terpaksa ponteng! Ibu bapa yang pula risau bila fikirkan anak ditinggalkan di rumah keseorangan.

Anak tidur awal ? Kenapa?

Kanak-kanak perlu tidur yang cukup dan teratur untuk proses tumbesaran, kecergasan badan dan perkembangan minda. Bila tidak cukup tidur, ia akan memberi kesan psikologi seperti mudah berasa letih, cepat naik angin, kurang aktif dan kurang fokus.

Jadi, bagaimana cara memujuk anak-anak supaya tidur awal?

1. Latih ikut waktu

'Delay'kan kemarahan, kira nombor pada jam tangan

Tengok jam!

Jika anak biasa tidur pukul 9.30 malam, pastikan mereka konsisten dengan waktu tersebut. Apabila mereka terlajak waktu, automatik mereka akan terasa mengantuk dan masuk ke bilik tanpa paksaan.

2. Elak minum minuman kafein

Kurangkan kafein (Bahasa Inggeris: Caffeine)

Jauhi kopi!

Minuman mengandungi kafein boleh menyebabkan anak aktif. Sebaiknya, galak mereka minum air suam pada waktu malam.

3. Galak anak aktif waktu siang

Penuhi waktu siang anak dengan pelbagai aktiviti. Jadi apabila malam, mereka cepat berasa letih dan tidur awal.

4. Elak tidur waktu petang

anak-sakit-suami-ayah-tidur-berdengkur

Bagi kanak-kanak yang bersekolah sesi pagi, biasanya mudah keletihan selepas tiba di rumah. Bagi mereka tidur sekejap. Awas, jangan terbabas sehingga senja. Jika tidak, mereka sukar untuk tidur awal kerana sudah mendapat rehat secukupnya.

5. Tutup yang melekakan

Apa jua yang boleh menyebabkan anak anda terleka sehingga terabai waktu tidur, perlu ditutup.

6. Jauhkan barang yang mengganggu

Bukan sekadar tutup gajet, anda perlu letakkannya jauh daripada anak setiap kali mereka masuk bilik.

7. Buat jadual

Persediaan Sebelum Kahwin. Persiapan Perlu Rapi!

Foto Kredit: istockphoto.com

Bagi anak berumur bawah 6 tahun, anda boleh buat jadual bermula dari waktu pagi sehingga waktu malam. Buat jadual yang kreatif agar anak rasa seronok melakukannya.

8. Lakukan dalam satu tempat

Selepas makan malam, pastikan anak anda sudah berada dalam bilik sama ada untuk menyiapkan kerja sekolah, kemas beg, berus gigi, tukar pakaian tidur dan seterusnya tidur.

9. Suasana bilik merangsang tidur

Pastikan anak-anak selesa dengan suasana dalam bilik seperti kemas dan teratur, bantal yang empuk, wangi dan katil yang lapang.

Anak tidur awal

Foto Kredit: 7sib.ir

Kadang-kadang, ibu bapa perlu mengguna kuasa veto untuk memerintah anak supaya tidur awal. Tapi, perlu diingat, ia untuk kebaikan anak kita sendiri. Mahukah anda melihat anak lesu dan murung sepanjang perjalanan ke sekolah? Atau anda ingin melihat anak yang cergas setiap pagi?

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×