Hospital

Pengalaman Bersalin Di Hospital Putrajaya. Siap Kos & Pakej Untuk Normal / Caesar.

11.4K
reads
Pengalaman Bersalin di Hospital Putrajaya

Jenis Hospital: Kerajaan

Alamat: 
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
Presint 7 Putrajaya, Wilayah Persekutuan Putrajaya,
62250, Putrajaya

Nombor telefon: 603-83124200

Laman web: http://www.hpj.gov.my

[infobox title=’Tentang Hospital Putrajaya’]

Kementerian Kesihatan Malaysia Logo

Latar Belakang

Hospital Putrajaya merupakan sebuah pusat perubatan yang cemerlang. Hospital ini menyediakan perkhidmatan yang berkualiti kepada pelanggan di mana ianya mengutamakan jagaan yang berkualiti melalui proses kecemerlangan dan penyertaan masyarakat dalam satu persekitaran kondusif yang komited dan cekap dengan satu penetapan minda progresif.

Hospital Putrajaya menempatkan sebanyak 341 katil yang terletak di kawasan Pentadbiran Kerajaan Putrajaya. Hospital ini pada asasnya menyediakan penjagaan peringkat menengah. Hospital Putrajaya selaras dengan lokasinya dalam Koridor Raya Multimedia yang menggunakan Total Hospital Information System (T.H.I.S.).

Berkenaan wad, ia terletak di ting 2,3,4 and 5.

Facilities and Services

1. General medicine (+psychiatry) consist of 2 wards 4A &4B located at 4th floor.

  • 1st class (Double Beded) 6 beds
  • 1st class (Four Beded) 8 beds
  • 2nd class (Four Beded) 8 beds
  • 3rd class (Four Beded) 4 beds
  • Single Beded 1 bed
  • Isolation Bed 1 bed

2. Surgical ward consist of two wards 3A & 3B including Opthalmology, ENT and Dental located at 3rd floor. Surgical wards is for management of all surgical client at secondary level. Services provided include minor surgery and major surgery(elective & emergency) . Provision of medical record

  • 1st class (Double Beded) 4 beds (male)
  • 1st class (Four Beded) 8 beds (male)
  • 3rd class (Four Beded) 4 beds (male)
  • 1st class (Four Beded) 4 beds (female)
  • 2nd class (Four Beded) 7 beds (female)
  • 1st class (Single Beded) 2 beds

3. Obstetric

  • antenatal, postnatal & gynaecological cases consist of two wards, 2A & 2B
  • 2nd class – 16 beds
  • 3rd class – 40 beds

4. Peadiatric ward

The general Paediatric Ward provide inpatient care, including medical and non medical cases. The ward 2C has 28 bedded, situated on the second floor. This ward caters for the following : a) Paediatric medical cases between the age of 1 month and 12 years. b) Paediatric non-medical cases less than 10 years of age. 5. Special care area : a)NICU – consist of 20 beds – for ill babies needing ventilation/intensive care b)ICU / CCU – for ill cases needing intensive care and coronary care c)HDU – for step down care of ICU clients 6. Facilities available in all of the ward includes : a) Seminar room b) Visitor’s lounge – is provided for client and relative 7. All the wards have 28 beds.

  • three 2 beded rooms.
  • five 4 beded rooms.
  • one single beded room as isolation room.
  • Security rooms in the ward for prisoners.

8. Each floor has a prayer room and staff changing room and public telephone.[/infobox]

Pengalaman Bersalin di Hospital Putrajaya

Ramai yang tertanya-tanya, bagaimana keadaan bersalin di sana? Adakah tempatnya selesa? Adakah layanan staf mesra?

Kini, persoalan anda bakal dirungkaikan satu persatu. Kami akan kemaskini entri ini dari semasa ke semasa.

Pengalaman tahun 2014

1. Blogger Nurul Hazwani Hamzah sudi berkongsi pengalaman bersalin di Hospital Putrajaya di wad FPP, ada Part 1 dan Part 2

Sedikit sedutan kisah beliau:

0900 saya pun masuk labour room. terus whatsapp cik abang untuk inform dia untuk ambil beg barang2 ibu dan anak. saya saya pun naik atas katil. tengan kena cucuk untuk masuk air. masa cucuk tu sakit la sikit; dah kata pun kena cucuk kan. nurse pasang ctg dan selimutkan saya. saya cuba2 tenangkan fikiran. mulut tak berhenti baca zikir nabi yunus dan dalam hati minta supaya encik suami cepat datang selepas selesai urusan di kaunter hasil. katanya sokongan suami sangat perlu kan..
0945 encik suami sampai. lega rasa hati. saya mengiring sikit sebab rasa tak selesa terlentang. contraction sikit2 je. layankan aje. saya dan encik suami tak banyak bercakap. namun dia pegang tangan dan gosok2 belakang saya. waktu2 begini memang melegakan dan semakin rasa tak sabar mahu melahirkan. terima kasih abang.

2. Blogger sha-nisae juga berkongsi pengalaman bersalin di Hospital Putrajaya. Kami ambil sedikit sedutan dari entri beliau:

Tiba-tiba aku rasa makin sakit dan baby macam berpusing. Masa ni aku dah tak mampu nak tahan. Baby macam dah menolak keluar kepala dia sendiri. Hasben aku dapatkan nurse. Banyak nurse dan doktor di sekeliling aku dan bagi kata-kata semangat. Mula-mula aku mampu untuk teran dengan betul. Tapi makin lama aku dah makin hilang fokus. Aku tak tahu apa yang aku teran. Peluh dan menjejeh mengalir. Dan tanpa aku sedar air mata aku sekali pun ikut mengalir. Hasben, nurse dan doktor masing-masing bagi semangat –

Hasben : “Mama boleh! Teran mama! Curi nafas. Dengar cakap papa. Jangan tidur! Jangan tidur!”

Doktor : “Kharunnisa…tarik nafas, tahan dan mata pandang perut. Baby awak dah nak keluar dah ni. Nampak rambut dah ni!”

Nurse : “Ingat Allah puan. Kita baca sama-sama. La illa ha illa anta subhanaka inni kuntu minnazalimin.. Puan boleh. Baby kecik je ni. Cuba lagi!”

3. Blogger ctfand sudi berkongsi tentang Full Paying Patient (FPP) atas pengalaman beliau sendiri pada tahun 2013. Sudah tentu satu pengalaman bersalin di Hospital Putrajaya yang akan diingati sampai bila-bila. Sedikit sedutan yang menarik:

Kami sampai di Hospital Putrajaya sekitar jam 5.00 pagi. Hanya seorang nurse di kaunter dan 2 orang doktor standby di situ. Suasana sunyi. Kemudian aku terpandang notis di kaunter yang ayatnya lebih kurang macam ni “dewan dan wad bersalin telah penuh. Anda mungkin dihantar ke hospital lain yang berdekatan”. “Ahh sudah”..bisik hati aku. “Kena transfer la jugak nih.” Yang aku risau kalau pegi hospital lain, jauh. Kesian kat suami aku nanti nak berulang alik. Tapi kalau dah terpaksa, nak buat macamana..

Aku pun diarahkan masuk ke bilik saringan untuk pemeriksaan lanjut. Cek jantung baby, cek bukaan dan cek segala-galanya. Selesai semua, aku diminta tunggu di bilik saringan untuk mereka pantau jantung baby dalam tempoh masa yg tertentu. Mungkin nak pastikan keadaan baby ok dan tak “tension” kat dalam tu sebab air ketuban dah pecah. Dalam pada itu, aku terdengar misi, MO dan doktor berbincang samada nak transfer aku ke hospital lain atau tak. Oh ye..aku tak ambik Full Paying Patient (FPP). Kalau ambik FPP ni confirm dapat bilik dengan seorang Doktor. Wad bersalin pun bilik khas gitu.

4. Blogger untuqsemua pula berkongsi tentang isteri beliau. Walaupun seorang lelaki, beliau sudi berkongsi pengalaman bersalin di Hospital Putrajaya dengan tips tertentu yang mungkin ramai tidak tahu.

Contohnya:

Setelah pendaftaran dibuat, berikut adalah step yang berikutnya:
 
1.  Daftar di Kaunter Pendaftaran yang mengatakan bahawa anda ingin dapatkan khidmat FPP.
2.   Berjumpa dengan doktor pakar yang dipilih sekiranya terdapat kekosongan mengikut jadual yang ditetapkan.
3.  Ketika hampir bersalin, anda kena letakkan deposit RM 3,000.00 kepada kaunter masuk wad.
4.  Untuk FPP, kemungkinan besar anda akan ditempatkan di Wad 5A iaitu wad eksekutif.  Memang selesa dan lebih baik daripada sesetengah wad di hospitall swasta.
5.  Lepas isteri dah bersalin di bilik bersalin, dapatkan maklumat jenis kelahiran samaada normal atau ceaserian.
6.  Dapatkan maklumat no. 5 tadi dan dapatkan semula baki wang anda di kaunter bayaran/tuntutan.
 
Macam aku, isteri bersalin normal.  Daripada RM 3,000 deposit tadi, aku dapat semula RM 1,100.00.  Rumusannya, anak kedua aku ini memang tahu-tahu je ayah dia dapat bonus kali kedua.  Habis duit bonus.  Memang timing habis.  Apa-apa pun, mak ngan anak selamat.  Alhamdulillah.

[rwp-review id=”1″]

Yang Popular

To Top