Bersalin

Pasangan Ini Kongsi Pengalaman Berada Di Hospital Bersalin Persis Hotel 5 Bintang Di Selangor!

26.6K
reads

Siapa di sini yang pernah atau bercadang untuk menghadiri kelas persediaan sebelum bersalin? Mungkin ada dalam kalangan anda yang peka dengan kelas ini dan mungkin ada yang tidak. Sebenarnya, antenatal class atau kelas persedian sebelum bersalin ini bergantung kepada individu sama ada mahu mengikutinya atau tidak. Namun, kita ada dalam kalangan anda yang ingin menyertai kelas tersebut, apa kata anda baca perkongsian pasangan ini yang menghadiri kelas di Andorra Women and Children Hospital Seri Kembangan. Bukan nak ke kelas saja, anda yang bakal menimang cahaya mata pun boleh datang sini tau! Dengar katanya sangat menarik dan hospital pun macam hotel 5 bintang!

Welcome to Andorra Women and Children Hospital Seri Kembangan

Bangunan luar hospital. Cantik kan? – www.facebook.com/NHA2106MA

(26/11/2017)

To be honest, actually ni second time join ANTENATAL CLASS. Before this join dekat hospital private yang lain, but kali ni join under Andorra Woman & Children Hospital. Well, as young parents to be (umur memasing 23 kira aci la tu young kan?) mmg rasa nervous yakmat nak tunggu baby keluar. Nak nak first baby. So kena la timba ilmu bebanyak sampai 2 kali masuk kelas tau. Ching !

www.facebook.com/NHA2106MA

Sejujurnya, we rather choose Antenatal Class at Andorra Woman & Children Hospital as the best one ! Why ? Sebab speaker semua bagus2 and tak mengantuk langsung dalam kelas. Sangat happening and apa yang disampaikan terus masuk telinga serap dalam otak tau. Haha. First2 sampai and park kereta tengok bangunan pun dah cukup menteramkan jiwa. Sooo English style ok. Itu baru design luar bangunan belum tengok interior design lagi. Mmg cantik bak hangggg ! Masuk pintu terus dijemput oleh Pn. Zaila, CEO Andorra.

Btw, rasa adore sangat dgn beliau, very informative and tak sombong. Bukan CEO je, mmg semua staff kat sana sangat helpful and tak lokek senyuman langsung. Yang ni mmg tak tipu. Boleh kumpul pahala tau, terpandang kejap pun terus senyum (Dalam Islam, senyuman juga adalah salah satu bentuk sedekah dan individu yang mengamalkannya akan memperoleh ganjaran pahala sekiranya berbuat demikian)

Maternity Ward Single Bedded

Kelas start dengan bacaan doa by En. Faris (if am not mistaken his name la) and then ucapan from their founder, Dr Khamsiah bt Muda. Rasa terharu bila beliau bagi speech sebab kenapa nak buka hospital sendiri. Her speech already made me want to deliver here ! Apa yang kita nak, mmg ada pada hospital ni tau. Also speech tentang ‘REZEKI’ from Sheikh Dr. Tawfique, executive director yang sangat menusuk kalbu jiwa encik suami (Ashraf). Very inspiring and motivated !

MODULE  

www.facebook.com/NHA2106MA

Banyak manfaat join kelas ni, dapat ilmu pasal Probiotic, What to expect in labour room, Nutrition, Exercise, Father role annnnnnnnd paling best pasal breastfeeding (since iols bercita-cita nak fully BF baby till 2 years old) and cara pernafasan yang betul masa dalam labour room (this one mmg skrg selalu terfikir kat kepala mcm mana nak beranak since rasa takut seram sejuk sangat memikirkan ‘Contraction Pain and Episotomy’) Siap praktikal kelas tau cara bernafas dgn betul and kena cubit2 lagi dgn suami (konon2 contraction lettew) haha. Bukan takat belajar tengok video tulis gitu je ok ! Semua module yang disediakan mmg buatkan hati ni rasa lega and tak perlu lagi susah nak tidur sebab dah tahu teknik2 masa nak bersalin. Apa yang dah diceritakan dalam kelas mmg dah cukup positif kan minda.

MASAKAN CHEF !

FOOD  

Andorra Cafe yang memang terbaik! Siap ada personal lady-butler dan service 24 jam.

Mmg lebih dr 5  tau. For sure la sedap  kalau dah Chef Zubir Zain and team. Terkinja-kinja perut nak makan. Haha. Too much variety of food sampai tak termakan semuanya. Nak makan banyak mana pun makan la, takde control2 punya masa nak ambil makanan. Hehe.

GOODIES  

Banyak gila tak terkata siap dapat lucky draw ! Yeay. Fee registration more than berbaloi tahu tak. Overall, boleh kata kelas yang terbaik kami suami isteri pernah join !

Pentingkan shariah compilance

Kat sini kite selit gambar masa buat tour okay, confirm korang nak bersalin sini nanti. Hoho. Enjoy ! Btw, hospital ni SHARIAH COMPLIANCE tau. Apa yang dimaklumkan is dekat level Maternity Ward takkan ada staff lelaki yang akan masuk kecuali ada kerja-kerja maintenance (itupun akan diescort oleh staff wanita ya) From A to Z mmg semua yang merawat and handle patient adalah wanita. Mmg menepati citarasa Ashraf nak isteri dia bersalin kat sini. Hehe (well my husband so choosy than me, siapa je tak kenal perangai cerewet dia)

Double Bedded Room

Four Bedded Room yang juga sangat selesa!

PELBAGAI FUNGSI TANDAS YANG MEMUDAHKAN!

Yang ini syok ! Tahu tak apa beza toilet dekat Andorra daripada hospital yang lain ? As far yang pernah kami survey, belum pernah lagi jumpa bangku kecik (sebelah tandas yang berlipat tu) kat hospital lain. FUNGSI ? Act, bangku ni sangat berguna and membantu mommies yang baru lepas bersalin untuk mandi. Senang nak bagi darah ngalir and cuci sana sini. Takkan nak mandi berdiri or duduk kat mangkuk tandas kan ? Tak syiokkk la gitu and yet, setiap patient akan ada sorg staff yang akan jaga kita, so tak perlu segan silu minta dia tlg mandikan kite or whatsoever. BUT ! Please, yang suami pun jangan la dok relax je biarkan orang lain yang uruskan isteri anda. Bekerjasama ok!

Nursery Room

Nursery Room

Louge atau ruang menunggu untuk para suami.

*Hospital ni bukan khas for Muslim sahaja ya, for NON-MUSLIM pun boleh tau. Yang penting anda mestilah WANITA dan KANAK-KANAK. Hehe, Untuk LELAKI pun boleh but for emergency case only, kalau perlu warded akan ditransfer ke Hospital yang terdekat.

Thank You Andorra for having us ! For those yang nak book antenatal checkup or delivery ke and antenatal class for next month singgah la page or contact kat bawah ni.

Tel: 03 – 8957 8440
Facebook: AndorraHealth
Email: enquiry@andorracare.com

*Kalau nak tahu pakej-pakej berserta harga, boleh ke laman Facebook dan halaman di bawah ya! Rupanya tak semahal yang disangka!

Sumber : Ashraf Amalina, Andorra.com

Yang Popular

To Top