Famili

Masyarakat Perlu Berubah, Jangan ‘Judge’ Kehidupan Seorang Ibu Jika Tak Tahu

353
reads

Mulut tempayan boleh ditutup, mulut manusia susahlah nak tutup kan? Bila pergi mana-mana sahaja, ada juga terdengar bahawa wanita yang mengandung banyak kali ni mudah nampak tua, betul ke? Tetapi, bukankah mengandung dan mendapat zuriat itu adalah satu bentuk rezeki dari Allah SWT? Tak patutlah pula anda berfikiran sedemikan sebab tugas sebagai ibu ini nampak dan kedengaran mudah, tetapi hanya orang yang berada di tempat itu sahaja yang tahu penat lelah menjadi seorang ibu ini.

Tak jelas lagi? Jadi, anda boleh baca perkongsian ini.

NASIHAT UNTUK SEMUA

Secara peribadinya saya tak berapa berkenan kalau orang kutuk-kutuk ibu yang beranak ramai ni nampak ‘aging’, nampak tak terurus, pengotor rumah tak berkemas. Tambahan kalau komen pedas itu datangnya dari insan yang belum berkahwin, mahupun yang belum ada anak. Kadang rasa sebak pun ada.

chefandbutcher.in

Seriously you are clueless, didn’t know what they were dealing with. Awak tak tahu apa rasanya anak nak melekap 24 jam. Awak cabut susu badan, dia jaga. Awak gerak sikit dia pun merengek menangis. Awak tak faham penat bila anak berdukung walau da pandai jalan, berat dah 10-15kg sampai sakit pinggang kesan cucuk ubat masa bersalin, sampai sakit luka perut kena belah masa bersalin. Awak tak tahu apa rasanya bila baru nak mandi anak dah menangis macam kena pukul. Baru nak lepaskan hajat anak dah meraung depan pintu jamban.

Awak tak tahu macam mana rasanya tidur selang sejam sebab bangun susukan anak. Pedih perit luka sebab menyusukan anak tak mahu berenggang. Tak tahu betapa tingtong kepala & stress rasa bila anak taknak tidur, ajak main sampai 2-3 pagi, menangis semua serba tak kena tanpa diketahui apa punca. Awak tak tahu rasanya bila kemas rumah pun tetap akan bersepah dengan macam-macam benda yang anak tak bagi sentuh pun. Awak tak tahu macam mana rasa lapar terketar badan lepas susukan anak-anak. Sakit kepala sebab lambat makan, sakit pinggang.

http://www.ithacajournal.com/

BUKAN MERUNGUT….

Demam? Sakit? Life must go on. Anak tetap macam tu minta dilayan. Tak ada cuti sakit.. Bukan merungut. Saya cuma beritahu tipikal life mak-mak ni awak.. Jangan cakaplah.. biarkan ajelah anak tu menangis, buat ajelah macam biasa. Uruskan diri tu. Uruskan rumahtangga. Jangan… awak belum rasa.

Yang melaluinya entah berapa banyak kali menangis awak… sebab rasa hidup macam bukan untuk diri sendiri lagi. Masa untuk diri sendiri pun dah tak ada. Apatah lagi privacy & me-time. Seolah-olah lifeless awak tau. Sayyidatina Fatimah pun menangis tersedu mengadu pada ayahandanya nakkan pembantu sebab penat sangat uruskan rumahtangga, jaga anak-anak. Hingga Rasulullah SAW ajarkan baginda zikir Fatimah.

http://www.hindustantimes.com/

Itu anak Rasulullah SAW, wanita yang dijamin masuk syurga. Apatah la lagi kita semua yang iman senipis kulit bawang yang hidup di akhir zaman. Kadang kita ni memang sedap aje mulut bercakap, sebab belum kena batang hidung sendiri. Agaknya kalau kita ditempat orang yang kita kata itu, kita malah lebih teruk lagi.

BELAJAR DARI KESILAPAN

Belajarlah dari kesilapan saya. Saya dulu pun suka salah faham ingatkan mudah je jadi isteri solehah, didik anak-anak dan jadi ibu rumahtangga ni. Yelah baca dalam buku dan dengar ceramah macam senang sangat je wanita nak masuk syurga. Realitinya mahar syurga itu terlalu mahal. Kadang terlalu penat tu tak tertanggung mengalir juga air mata, hanya Allah tempat mengadu. Itupun alhamdulillah, suami dah sangat banyak bantu. Bagaimana pula bagi wanita yang suami lepas tangan & yang PJJ dengan suami? MasyaAllah, tak terbayang bagaimana kuat ujian mereka.

http://www.kidspot.com.au/

Tak perlulah zalim sangat menuduh ibu-ibu yang meluahkan perasaan mereka ni sebagai mengeluh, tak bersyukur. Mereka juga manusia biasa. Mereka bukannya robot. Bila mereka memendam, jadi murung, meroyan… itu lebih tak sihat untuk anak-anak. Samada stay at home mother, work at home mother atau ibu yang bekerjaya, saya pernah rasa semua title. Jujurnya, semua pun penat. Jadi, tak perlulah rajin sangat nak calculate pengorbanan siapa lagi banyak, siapa lagi penat.

themotherofnine9.wordpress.com

Buat ajelah tugas kita masing-masing & biarkan Allah sahajalah yang menilai segalanya. Tak perlulah kita jadi hakim untuk judge sesiapa. Kita pun bukan hebat mana. Alhamdulillah ‘ala kulli hal. Tulis untuk diri sendiri.

Perkongsian ini adalah hasil penulisan Puan Intan Dzulkefli di laman Facebook miliknya. Sama-sama kita jadikan perkongsian ini sebagai panduan yang positif untuk masa hadapan.

Sumber : Intan Dzulkefli

Yang Popular

To Top