Famili

Encik Suami, Ini 5 Perkara Yang Akan Berlaku Bila Isteri Anda Tak Cukup Tidur

35.5K
SHARES
tak cukup tidur

“Apehal ‘moody’ sangat ni… Nak kata ‘period’ pun tak jugak. Aduhai, pening betul dengan isteri aku ni. Apalah salah aku agaknya.”

Kalau isteri anda berkelakuan aneh atau ‘garang’ semacam, kemungkinan besar dia tak cukup tidur.

Gangguan Tidur Serius Berlaku Sejak Bayi Lahir

Percayalah, sejak bayi pertama anda lahir, isteri anda tidak lagi mendapat kebebasan untuk tidur sepuasnya seperti zaman bujang dahulu. Malah, ada yang telah mengalami kesukaran tidur sejak mengandung lagi.

Walaupun isteri anda duduk seharian di rumah, anda mesti akan mendengar keluhan “Mana ada masa nak tidur…” kerana menjaga bayi memerlukan perhatian yang amat khusus.

Selain itu, mereka juga perlu mengurus rumah tangga dan melakukan kerja lain yang biasanya hanya boleh dibuat dengan tenang sewaktu bayi sedang tidur.

Kenapa Bayi Menangis

Foto Kredit: 123rf.com

5 Perkara Yang Akan Berlaku Bila Si Ibu Tak Cukup Tidur

Sebuah penemuan mendapati sejak lahirnya si kecil, ibunya akan kekurangan tidur sebanyak 1.5 jam setiap malam. Bukan itu saja, waktu tidur mereka juga terpaksa berubah dan disesuaikan dengan waktu tidur bayi.

Walaupun nampak remeh, tapi ia adalah masalah kronik melanda hampir setiap ibu di seluruh dunia. Antara kesan yang dapat diperhatikan adalah:

1. Emosi terganggu

Kekurangan tidur amat berkait rapat dengan ‘mood’ atau emosi seseorang.

Jadi, tak hairanlah isteri anda boleh bertukar menjadi ‘monster’ bila tak cukup tidur. Pantang ditegur, ada saja yang akan diungkit.

Lebih menakutkan, wanita lepas bersalin ini turut berisiko untuk mengalami tekanan mental postpartum yang digelar sebagai ‘meroyan’.

sebab bayi menangis

2. Kurang ‘alert’

Wanita akan jadi kurang responsif, pelupa, cuai, dan ‘blur’ apabila kita bercakap dengan mereka.

Ini bukanlah sesuatu yang diengajakan. Tetapi inilah kesan terhadap otak yang kekurangan tidur.

Bukankah bahaya jika seseorang wanita terpaksa menjaga anak kecil dalam keadaan ini?

tak cukup tidur

Foto Kredit: viline.tv

3. Risiko obesiti

Menurut penelitian daripada Harvard Medical School, kekurangan tidur mempunyai kaitan rapat dengan peningkatan berat badan.

Ini kerana, kekurangan tidur akan menyebabkan stres, lalu merendahkan paras hormon leptin dan merangsang penghasilan ‘ghrelin’, iaitu sejenis perangsang selera makan.

Bukan itu saja, kekurangan tidur juga menyebabkan tubuh anda memproduksikan lebih banyak insulin selepas makan, di mana ia akan meningkatkan penyimpanan lemak dan mendedahkan kepada risiko diabetes type 2.

4. Sistem pertahanan badan menjadi lemah

Apabila anda tidur, sistem imun anda akan menghasilkan antibodi dan sel yang berupaya melawan virus serta bakteria.

Maka, salah satu kesan kekurangan tidur yang boleh diperhatikan adalah badan isteri anda akan kerap sakit dan lambat pulih.

Kesan jangka panjang akan menyebabkan penyakit yang lebih kronik seperti sakit jantung atau darah tinggi.

Isteri sakit demam panas

5. Tidak mahu ‘bersama’ suami

Sebuah kajian mendedahkan bahawa lebih 70% daripada wanita lepas bersalin mengakui bahawa kurangnya tidur menjadikan mereka tidak terangsang apabila ‘bersama’ suami.

Hal ini menjejaskan hubungan rumah tangga dan boleh membawa kepada masalah yang lebih serius seperti kehadiran orang ketiga.

Dapatkan Tidur Yang Berkualiti

Walau apapun alasannya, kita sebagai suami isteri seharusnya saling membantu untuk menyesuaikan diri dalam menjaga bayi dan menguruskan rumah.

Tidur berkualiti ini tidak semestinya dinilai dari segi panjangnya masa. Tetapi, cukuplah beberapa jam dalam keadaan nyenyak dan tidak terganggu dengan anak menyusu, melayan anak menangis, atau menyediakan keperluan rumah yang lain.

Risiko kekurangan tidur atau ‘sleep deprivation’ ternyata akan membawa masalah yang buruk, tak kiralah kepada wanita mahupun lelaki.

 

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×