Famili

Mak-Mak Boleh Cuba Tips Ini Untuk Tambah Ketinggian Anak

2.9K
SHARES

Sebagai ibu bapa, anda pasti peka dengan tahap tumbesaran anak-anak. Antara topik tumbesaran yang pasti anda ambil berat ialah berat dan ketinggian normal mengikut usia anak-anak. Maklumlah, perkara ini agak merunsingkan. Menurut National Health & Morbidity Survey (NHMS) 2019, kadar peratusan bantut dalam kalangan kanak-kanak di Malaysia semakin meningkat ke 21.8%.

Faktor genetik ibu bapa rendah tak boleh dijadikan alasan kerana ada banyak lagi faktor luaran yang mempengaruhi. Antaranya pemakanan, hormon, tahap aktiviti dan sebagainya. Anda boleh cuba tips mudah ini untuk tambah ketinggian anak anda!

Pastikan anak amalkan pemakanan sihat dengan diet seimbang

Kredit: theconversation.com

Sudah menjadi tanggungjawab anda untuk memastikan anak mengamalkan pemakanan sihat. Pemakananan yang seimbang akan membantu anak menjadi lebih tinggi dan sihat.

Buat senaman dan regangan secara berkala bersama anak

Kredit: childrens.com

Ramai mahukan anak yang aktif supaya mereka mempunyai otot dan tulang yang kuat sehingga dewasa. Kerap bersenam dapat membantu menambah ketinggian anak. Lakukan senaman dan regangan bersama anak sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari supaya mereka tidak cepat bosan.

Anak perlu tidur yang cukup sebanyak 2 kali sehari

Kredit: moslemlifestyle.com

Tidur yang mencukupi dapat memberi badan anak lebih banyak masa untuk proses pertumbuhan secara semula jadi. Pastikan anak dapat tidur yang mencukupi sebanyak dua kali sehari. Anda boleh tetapkan masa untuk anak tidur. Jika dibiasakan setiap hari, secara automatik anak akan melakukannya sendiri nanti.

Didik anak untuk minum susu dengan lebih kerap

Kredit: kelabmama.com

Susu sangat membantu tumbesaran anak kerana susu membekalkan protein, kalsium, vitamin D dan lain-lain nutrien yang diperlukan oleh tubuh anak untuk membesar dengan sihat.

Anda sebenarnya perlu didik anak untuk minum susu sejak mereka kecil lagi. Bagi anda yang berasa sukar untuk menyuruh anak minum susu, apa kata anda cuba berikan mereka susu ini. Cuba sekali pasti mahu lagi!

DUTCH LADY MaxGro, pemakanan lengkap untuk menyokong tumbesaran optimum anak!

Bermula hari ini, anda cubalah berikan susu DUTCH LADY MaxGro untuk anak-anak. DUTCH LADY MaxGro adalah makanan pendietan berformula berasaskan susu untuk kanak-kanak yang berumur antara 1 hingga 9 tahun.

DUTCH LADY MaxGro merupakan susu yang tinggi# kandungan nutrien seperti protein, kalsium, vitamin B, D dan lain-lain. Susu ini membekalkan 80% nutrien harian yang disarankan* bagi memastikan dan membantu si kecil anda mempunyai pemakanan yang lengkap dan seimbang.

Selain itu, DUTCH LADY MaxGro juga mengandungi DHA dan 9 Essential Amino Acids (9EAAˇ) atau 9 Asid Amino Perlu. DHA adalah komponen dalam otak serta membantu perkembangan anak manakala 9EAAˇ merupakan blok asas dalam protein untuk pertumbuhan tulang dan tisu badan.

Pendek kata, DUTCH LADY MaxGro  ialah pilihan tepat dalam menyokong tumbesaran optimum anak anda. Selepas ini bolehlah didik anak anda untuk mengamalkan meminumnya setiap hari ya.

Mahu tahu lebih lanjut tentang DUTCH LADY MaxGro? Anda boleh klik sini.

#Tinggi Dalam Nutrien: Tinggi kandungan Protein, Kalsium, Zat Besi, Magnesium, Vitamin A, D3, E, B1, B2, B3, B6, B12 dan C.

*80% Nutrien Harian: Memenuhi sekurang-kurangnya 80% nutrien terpilih daripada saranan pengambilan nutrien yang disyorkan di Malaysia (Malaysia RNI 2017) seperti Kalsium, Fosforus, Zat Besi, Magnesium, Zink, Vitamin A, D3, E, K1, B1, B2, B3, B6, B12 dan C.

ˇ9EAA: 9 Asid Amino Perlu

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×