40 Minggu

5 Sebab Coklat Patut Jadi Makanan ‘Favourite’ Anda Ketika Mengandung

930
reads

“Pelik betul, masa tengah mengandung ni lah rasa teringin nak makan coklat. Dulu masa tak mengandung macam tak ‘heran’ je dengan coklat-coklat ni. Tapi, semalam aku baru makan coklat. Tak apa ke kalau banyak makan coklat ketika mengandung? Ada kesan buruk tak?”

Mungkin ini adalah satu berita baik buat wanita hamil yang selalu mengidam untuk makan coklat. Sebenarnya, coklat bukanlah seburuk yang anda sangkakan. Menurut kajian, ada banyak kelebihan makan coklat ketika mengandung.

coklat makanan ibu mengandung

5 Sebab Wanita Patut Makan Coklat Ketika Mengandung

Berikut adalah manfaat makan coklat ketika mengandung yang mungkin anda tak tahu.

1. Meredakan Stres

Stres ketika mengandung memang tak boleh disangkal lagi. Bermacam-macam rasa tak selesa datang sejak awal kehamilan hinggalah kandungan semakin membesar.

Ada yang mengalami ‘morning sickness’, bengkak kaki, susah tidur malam, letih, dan sakit-sakit badan. Itu belum lagi masuk ‘mood swing’ yang datang dan pergi.

Untuk meredakan segala perasaan ini, anda boleh mengambil sedikit coklat gelap yang berkhasiat. Menurut Science Focus, coklat mengandungi bahan seperti Trytophan dan Phenylethylalanine yang bertindak seperti anti-depressant yang berupaya membangkitkan rasa bahagia seseorang.

Foto Kredit: 30secondmom.com

Foto Kredit: 30secondmom.com

2. Mengurangkan Risiko Pre-eclampsia

Pre-eclampsia adalah salah satu punca kelahiran bayi pramatang yang sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi.

Menurut laporan oleh Annals of Epidemiologykandungan theobromine dalam koko boleh mencegah berlakunya pre-eclampsia yang boleh membahayakan nyawa ibu dan bayi ini. Malah, ia turut disokong oleh sebuah kajian yang dilakukan oleh Yale University yang mendapati wanita yang makan coklat semasa mengandung menurunkan risiko tersebut hingga 50%.

pendarahan ketika hamil

Foto Kredit: origin.amp

3. Coklat Menjadikan Bayi Anda Gembira

Ternyata, keajaiban coklat bukan sekadar untuk anda, tetapi juga bayi anda dalam kandungan.

Menurut kajian yang dijalankan oleh peneliti di Finland, wanita yang makan coklat semasa mengandung lebih berpotensi melahirkan bayi yang gembira – iaitu mereka yang banyak tersenyum dan ketawa. Ada saintis yang berpendapat bahawa ia berpunca daripada faktor kimia oleh coklat. Namun secara psikologinya, pengambilan coklat turut melibatkan keseluruhan proses yang menyebabkan ibu berasa sangat gembira hingga ia mempengaruhi ‘mood’ bayi.

makan coklat ketika mengandung

Foto Kredit: boredpanda.com

4. Sumber Antioksidan & Nutrisi Sihat

Coklat amat kaya dengan antioksidan. Antioksidan amat bermanfaat untuk kehamilan kerana ia dapat membentuk sistem kekebalan dan kesihatan semasa mengandung.

Bukan itu saja, lemak ‘baik’ dalam coklat yang bersumber dari cocoa butter merupakan sumber asid stearik untuk jantung yang sihat. Selain itu, coklat mengandungi pelbagai nutrisi yang tidak kurang pentingnya seperti magnesium dan zat besi.

makan coklat ketika mengandung

Foto Kredit: steemit.com

5. Meningkatkan Sistem Metabolisme

Kandungan magnesium dan zat besi boleh membantu wanita hamil dalam proses metabolisme lemak. Coklat juga mampu memperbaiki sistem pencernaan sekaligus menjaga kelangsingan tubuh.

Selain itu, pengambilan coklat boleh meningkatkan produksi sel darah merah untuk melindungi ibu hamil dari anemia.

Pilih Coklat Yang Sesuai

Memang seronok kalau dapat makan coklat setiap hari. Walaubagaimanapun, kita perlulah berhati-hati untuk memilih coklat yang kurang kandungan gula. Antara jenis coklat yang bagus untuk kesihatan adalah yang mempunyai ciri berikut:

  • Pilih jenis yang kurang gula seperti yang dilabel bitter-sweet atau semi-sweet. Biar pahit sedikit, itu lebih baik!
  • Hindari sweet, milk, dan white chocolate karena kandungan koko dan flavonoidnya adalah rendah atau tidak ada sama sekali.
  • Lihat labelnya. Elakkan coklat yang mengandung minyak sayur atau minyak terhidrogenasi dalam komposisi lemak.

Kesimpulannya, coklat sebenarnya mengandungi bahan yang baik untuk wanita hamil. Namun, kuncinya adalah bersederhana. Lebih-lebih lagi kerana wanita hamil biasanya lebih sensitif terhadap makanan berbanding biasa.

Yang Popular

To Top