Asuh

Jangkitan HFMD Melepasi Paras Amaran Di Selangor, Anak Dijangkiti Jangan Bawa Keluar

148
SHARES

Penularan jangkitan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) dalam kalangan kanak-kanak bawah usia tujuh tahun di Selangor, kini sudah melebihi paras amaran, lapor Berita Harian hari ini.

Baca juga: Doktor Jelas Penyakit Kaki Tangan & Mulut (HFMD) Akan Pulih Sendiri, Yang Penting Jaga Kebersihan!

JANGKITAN HFMD MELEPASI PARAS AMARAN DI SELANGOR, ANAK DIJANGKITI JANGAN BAWA KELUAR

Penularan jangkitan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD) dalam kalangan kanak-kanak bawah usia tujuh tahun di Selangor, kini sudah melebihi paras amaran / BH Online.

Petikan Berita Harian melaporkan, sejumlah 6,748 kes direkodkan setakat 7 Mei lalu, membabitkan penularan dalam kalangan 118 kluster dengan 95 peratus daripadanya adalah tadika, taska serta pusat jagaan harian kanak-kanak.

Pengarah Kesihatan negeri, Datuk Dr Sha’ari Ngadiman, berkata trend penyakit HFMD dalam kalangan kanak-kanak di negeri itu meningkat secara berterusan sejak awal tahun hingga kini.

“Sehingga 7 Mei lalu, sebanyak 6,748 kes telah dinotifikasi dengan bilangan kes mingguan melebihi paras amaran di Selangor.

“Daripada bilangan itu, sebanyak 4 peratus dimasukkan ke hospital bagi tujuan pemantauan lanjut dan selebihnya menerima rawatan pesakit luar.

“Pada masa sama, ada 118 kluster HFMD dilaporkan, dengan 95 peratus daripadanya membabitkan kluster di taska/tadika serta pusat jagaan harian. Bagaimanapun tiada kematian dilaporkan,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook rasmi JKNS.

Gambar hiasan: Cheekaaboo

Dr Sha’ari berkata, sebanyak 33 peratus kes jangkitan adalah berpunca daripada Coxsackie Virus A16 (CA16), Enterovirus 71 (EV 71) pula sebanyak 22 peratus.

“Pada pada minggu epid ke-18 (ME 18) tahun ini, sebanyak 525 kes dilaporkan, menurun sebanyak 40 peratus berbanding ME sebelumnya.

“Walau bagaimanapun, penurunan ini dipercayai berlaku berikutan cuti perayaan Hari Raya dan kebanyakan pusat jagaan serta institusi pendidikan ditutup sepanjang tempoh berkenaan.

“Pada masa sama, tiada kluster HFMD dilapor semasa tempoh berkenaan,” katanya.

IBU BAPA DINASIHATKAN TIDAK MEMBAWA ANAK YANG DIJANGKITI HFMD KE TEMPAT AWAM

Gambar hiasan: Sirap Limau

Beliau berkata, JKNS menasihati ibu bapa atau penjaga kepada kanak-kanak yang mempunyai tanda-tanda jangkitan HFMD supaya tidak membawa anak ke tempat-tempat awam serta tidak menghantar mereka ke sekolah, taska dan pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan.

“Mengamalkan budaya mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, selepas menukar lampin dan selepas menyentuh dan merawat lepuh.

“Membersihkan permainan anak serta lantai rumah termasuk tandas dengan menggunakan larutan campuran klorin.

“Ibu bapa atau penjaga juga dinasihatkan agar menguruskan pembuangan lampin pakai buang dibuat dengan betul,” katanya.

Sumber: Berita Harian Online

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×