Sihat

Ini Cara Betul Bagi Anak Makan Ubat Cecair Guna Picagari, Barulah Demam Kebah!

45
SHARES

Setiap kali anak demam memang pening kepala fikir cara nak beri mereka ubat sehingga menyebabkan beberapa kesalahan seperti sukatan tidak betul dan juga cara penggunaan syringe.

Walaupun anak dah rami tetap juga salah. Justeru, bagi memudahkan ibu bapa di luar sana, Dr Erna Nadia ada berkongsi tips berguna dan tepat untuk memberi ubat cecair kepada bayi dan anak kecil. Ikuti perkongsian lanjut di bawah.

Baca juga: 9 Sumber Alam Bagus Untuk Hilangkan Batuk, Baru Tekak Lega!

CARA BETUL BAGI ANAK MAKAN UBAT CECAIR GUNA PICAGARI

Tips bagi ubat cecair pada baby dan anak kecil. Jika anak kecil anda tak sihat dan doktor sudah tentu akan bagi ubat cecair pada mereka.

Jika bagi 2 jenis ubat (contoh ubat demam dan ubat antibiotik), mesti pembantu klinik atau pegawai farmasi akan bagi 2 buah syringes (penyedut tarik tarik ubat tu).

Maka, janganlah campur campur syringe untuk ambil atau sedut keluar ubat tu ya. Satu syringe untuk satu jenis ubat. Tarik hanya sekali. Jangan dah tarik lepas tu lepaskan semula.

Nanti kurang berkesan dah ubat tu. Dah selesai bagi ubat untuk satu sesi tu, terus cuci syringe tersebut. Setiap kali habis guna mesti kena cuci.

Jadi, ibu bapa perlu peka dengan perkara ini supaya ubat yang diberikan kepada anak dapat memberi kesan terhadap mereka. Barulah demam kebah dan tidak berlanjutan.

Sumber: Facebook Dr Erna Nadia

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×