Dapur

Ingatkan Sama, Rupanya Ini Beza Antara Matcha Dan Green Tea…

26
SHARES
beza matcha dengan green tea

Sudah menjadi trend sekarang, ramai yang suka mencuba pelbagai resepi air yang ada di rangkaian francais minuman popular. Salah satu jenis minuman yang mendapat sambutan adalah minuman yang diperbuat dari green tea atau matcha. Namun, masih ramai dalam kalangan kita yang tidak tahu apakah beza antara green tea dan matcha dan menganggap bahawa kedua-dua jenis minuman ini adalah sama. Rupa-rupanya ini perbezaanya…

Baca juga: Cara Buat Lemon Madu Homemade, Bagus Untuk Antibodi

APA BEZA MATCHA DAN GREEN TEA?

Untuk buat teh hijau, daun teh dipetik & dikeringkan dengan matahari. Sun with face, or oven. lepastu akan dikisar. Matcha pula, pokok teh akan diselindung daripada cahaya matahari 20-30 hari before dikutip untuk naikkan paras chlorophyll dan amino acids. Lepas dipetik, terus dikisar halus.

Teh hijau selalunya dikomersialkan dalam beg teh. Ada juga yang loose tapi masih nampak bentuk daun sikit. Rasanya lebih mild, maybe citrusy. Matcha pula since chlorophyll dia tinggi, warna dia lebih menyerlah. Most of the time dalam bentuk serbuk. Rasanya lebih kuat dan kompleks.

Teh hijau dibancuh terus dengan air panas (steeping), daun teh masih intact, hanya warna sahaja keluar. Kalau matcha fully dissolve dalam air. Since matcha ialah daun teh yang dikisar halus macam serbuk, kandungan caffeine, antioksidan dan amino acids lebih tinggi daripada green tea.

Satu cawan teh hijau ada around 35 mg caffeine manakala satu cawan matcha pula ada around 280 mg. In comparison, caffeine dalam 100 mg kopi ialah 40 mg or 94 mg dalam satu cawan. Kandungan antioksidan EGCG dan L-theanine dalam matcha juga lebih concentrated.

Matcha harus diminum in moderation. Caffeinenya lebih tinggi so side effects dia akan ada sama macam minum kopi. Antioksidan yang tinggi seperti EGCG akan mengakibatkan liver or kidney toxicity. Kebaikan antara keduanya lebih kurang sama. Potensi matcha lebih tinggi.

Kebaikan:

– Tinggi antioksida (mengurangkan oxidative stress dan inflamasi)

– Membantu dalam kesihatan jantung (antioksidan)

– Boleh bantu dalam pengurusan berat badan (EGCG)

– Meningkatkan paras alertness (caffeine dan L-theanine)

Pokoknya (pun intended), matcha ialah sejenis teh hijau yang dikisar halus selepas dipetik. Keseluruhan daun dikisar habis dengan pengisar batu jadi serbuk. Teh hijau ialah… teh hijau. yang tidak teroksida. Teh oolong dan teh hitam ialah sejenis teh yang telah diperam.

One thing to remember when comparing the effects of caffeine in matcha vs coffee: Matcha contains L-theanine which modifies the effects of caffeine, increasing alertness without any drowsiness, unlike from coffee which means, matcha provides longer-lasting alertness than coffee. L-theanine also may provide mental relaxation by increasing alpha waves in the brain thus help fight stress signals!

Matcha akan memberikan kesan yang lebih kurang sama selepas anda minum kopi malah matcha juga akan meningkatkan lagi ketahanan mata berbanding kopi! Bukan itu sahaja, minum matcha juga dapat melawan stress.

Sumber: Twitter @naimsufi

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×