Cantik

Ibu 4 Orang Anak Ini Kongsi Tips Wanita Kembali ‘Slim’ Lepas Bersalin. Macam Anak Dara!

2K
reads

Badan kekal cantik dan slim selepas bersalin adalah apa yang diidamkan oleh para wanita. Tetapi, agak sukar juga untuk mendapatkan tubuh bdan yang diidamkan tanpa cara yang betul juga. Ada yang pergi berjumpa tukang urut, ada yang menggunakan cara rawatan tradisional dan ada juga yang menggunakan cara moden untuk badan yang kurus dengan serta merta selepas melahirkan anak. Jadi, apa kata anda cuba ikut cara dan panduan Puan Balqis ini mengenai cara untuk kekal jelita dan slim walaupun selepas melahirkan anak. Wah! Jom cuba!

Tips maintain badan lepas bersalin cara saya!

* Additional Note : I am a mother of 3 + 1, Jarak setahun – setahun setengah sorang ya! 4 orang anak dalam masa 6 tahun bukan kerja mudah. Jaga body figure lagi susah . So lets check this out! )

1. Keep breastfeeding your baby.

http://www.familykitchen.co.za/

Tak ada istilah bila menyusu rasa lapar, asyik makan je pastu badan gemuk. So taknak breastfeed sebab takut gemuk. Padahal, lagi kerap breastfeed, badan cepat turun berat, rahim cepat kecut, anak pun sihat! InshaAllah.. Mak dan anak akan sihat dan cantik! Jimat pun jimat kan

2. Make sure badan sentiasa panas.

www.thepeninsulaqatar.com

Makan makanan yang memanaskan badan.Halia dan lada hitam penting. Kalau perlu makan la jamu yang boleh panaskan badan. Tapi make sure anak dah lepas level jaundis tu. Saya makan jamu seminggu lepas bersalin. Dari anak 1st sampai la yang no 3 memang dalam pantang tu hari-hari makan jamu kampung yang nenek bidan tu buat sendri. Memang original bahan-bahan kampung akar kayu segala..Badan panas memang cepat lah berpeluh dan sihat.

3. Make sure pakai bengkung kalau boleh 100 hari.

siraplimau.com

Kalau lebih lagi bagus sebenarnya. Tapi saya ni pakai Premium Beautiful je sebab mudah nak pasang sendiri. Pakai setiap masa kecuali masa mandi, masa berurut , dan tungku je buka, pakai tu biar kemas dan selesa. Makin hari badan makin ikut shape so ketatkan lagi biar ikut sampai kita puas hati balik shape kita. Sebelum pakai tu letak la minyak panas yang rasa selesa untuk perut. Lagi cepat kecik perut tu.

4. Make sure TUNGKU tak tinggal.

urusmurus.blogspot.my

Saya ni malas sikit bab tungku. Kecuali mak bidan buatkan. So saya tadah je badan saya dia yang uli. Tapi bayar lebih sikit lah kalau nak suruh orang buatkan . Sebab tu kena rajin lah kalau nak jimat. Kena tungku hari-hari sampai habis 44 hari pantang. And sebab tu jgk saya beli CERAGEM. 10 hari mak bidan uli, balance memang baring atas CERAGEM je.. 2 kali sehari saya mesti buat. Peluh merecik mcm bersauna you alls.

5. Jaga makan!

http://www.kix1065.com/

Benda yang masuk perut paling penting. Saya ni tak ada la follow sangat pantang macam nenek saya. Tapi saya makan dalam jumlah kecil, tapi kerap. Lapar, makan. Dahaga, minum. Air ais elakkan! Lagi lama u elak ais lagi bagus. nak teguk sikit hilang gian takpe la kot tapi janganlah yaa.. jangan tiru bab ni, lagi baik minum air suam je! Sup ikan, sup ayam, sup sayur tu mmg kerap la masuk perut hari2. Sup-sup tu pulak penuh dengan halia dan lada hitam  kentut je kerjanya. Hehe.. Badan panas, keluar peluh! Cepat la slim.

6. Vitamin C dan Habbatussauda.

http://addienblog.blogspot.my/

Saya memang amalkan dua supplement penting ni. Lagi-lagi bila pantang. Setiap malam telan dulu baru tidur. Ikut korang apa yang korang makan. Tapi dua ni yang saya amalkan.

7. Bilik jangan pasang aircond selama 100 hari!

http://www.acordacidade.com.br/

Kalau boleh jangan lah pasang aircond sampai 100 hari. Masuk kereta tolong la duduk belakang dan pakai sweater! Full body kena cover tauu!

8. Pakai stokin. Kaki make sure jangan sejuk.

http://juicing-for-health.com/

Ni memang dari zaman opah pun opah akan bebel. Ada sebab kena make sure kaki tu tak sejuk. Kaki la punca kalau tak jaga.

9. Pantang dgn suami.

http://all-free-download.com/

Haaa yang ni i memang pegang kata-kata opah. Sorry lah husband. 100 hari memang wajib.

10. Berurut dan Bertangas adalah WAJIB

www.youtube.com

Ni bagi saya wajib untuk bagi badan kita lebih fresh dan lebih ringan! Darah berjalan lancar. Tak tersumbat dengan angin dan toksin. Buang toksin melalui peluh. Yelah, dah awak tu tengah pantang, nak expect apa? Pagi jogging ke kasi peluh keluar? No no no! Mudah je, ambik air , rebus dengan halia , manjakani, serai wangi , daun pandan, daun limau purut , daun mengkudu, daun kunyit, daun limau purut.. Rebus sampai menggelegak, pastu dah settle, kalau ada mak bidan , dia buatkan, kalau tak suruh suami awak buatkan ya. Letak bawah lantai, ambik bedsheet yang besar, letak kerusi, kau duduk atas kerusi yang bawah tu air rebusan tu, ha tangas setengah jam, seminggu pertama buat 3 kali seminggu tu.

http://www.w24.co.za/

Lepastu seminggu sekali dah ok.  Pastu pergh memang ringan badan. Tapi jangan lupa minum air masak banyak bagi menggantikan air yang hilang masa bertangas tadi. Badan ringan dan wangi tau! Yg “bawah” tu pun rasa fresh! Tiap-tiap hari make sure basuh yang “bawah” tu guna air rebusan sireh. Cepat luka hilang dan ketat . Kata nak macam anak dara balik.. Tak yah beli product. Alami je! Cepat dan berkesan! Tiada was-was.

* Untuk sesiapa yang tengah berpantang selepas bersalin tu, boleh lah cuba tips-tips ini. Slim macam anak dara la balik lepas ni!

Sumber: Nur Balqis Bt Yunus

Yang Popular

To Top