Famili

7 Doa Boleh Diamalkan Untuk Membentuk Rumah Tangga Bahagia

8
SHARES

Allah SWT menciptakan manusia berpasang-pasangan kerana mereka saling memerlukan antara satu sama lain, sekali gus mewujudkan perasaan kasih sayang dan ini adalah fitrah kehidupan. Sebagai pasangan suami isteri, sudah tentunya mengimpikan rumah tangga yang harmoni, bahagia dan saling memahami.

Dalam membentuk rumah tangga bahagia bukan sekadar berpaksa kemewahan tetapi kehidupan akhirat juga perlu dititikberatkan. Jadi, terdapat 7 doa yang boleh diamalkan dalam mewujudkan kebahagiaan antara suami, isteri serta anak-anak. Jom kita tengok…

Baca juga: Doa Selepas Solat Fardhu Beserta Maksud. Ringkas & Senang Ingat

7 DOA BOLEH DIAMALKAN UNTUK MEMBENTUK RUMAH TANGGA BAHAGIA

Lately banyak betul tarikh cantik-cantik dan Alhamdulillah, ramai yang kahwin. Harini saya nak share 7 doa yang boleh diamalkan untuk membentuk rumah tangga bahagia. Boleh share dengan yang bakal kahwin & yang dah kahwin juga.

1. KETIKA HENDAK BERJIMAK DENGAN ISTERI

Maksudnya:

Ya Allah, ya Tuhanku, hindarilah aku daripada syaitan dan jauhkanlah syaitan itu daripada apa yang Engkau rezekikan kepada kami (anak)

2. UNTUK DAPAT ANAK/KETURUNAN YANG BAIK

Maksudnya:

Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan”. — Surah Ali-‘Imran ayat 38.

3. UNTUK MEMPEROLEH ISTERI & ANAK-ANAK BERTAKWA

4. UNTUK MEMOHON RAHMAT & PIMPINAN ALLAH

5. DOA HINDAR DIRI DARIPADA PERANGAI & NAFSU JAHAT

Maksudnya: Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada perangai buruk, dan kerakusan hawa nafsu.

6. UNTUK MENDAPAT HIDAYAH BERKEKALAN DARIPADA ALLAH

7. UNTUK MENDAPAT KEBAHAGIAAN DUNIA & AKHIRAT

Doa ialah cara hidup yang menjadi tradisi orang soleh. Semua perkara dalam kehidupan mempunyai doa khusus. Apatah lagi soal-soal yang besar seperti membina keluarga bahagia dan beriman.

Jom kita sama-sama amalkan doa-doa ini dalam usaha kita membina keluarga bahagia, sakinah dan mawaddah. Semoga diri kita dan keluarga kita sentiasa dalam rahmat Allah. Aminn…

Sumber: Twitter Aisyah Shahid

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×