Deko & Hias

DIY Spice Rack Untuk Dapur Tanpa Tebuk Dinding. Jimat Ruang, Mudah & Kemas Sangat!

“Mana pulaklah rempah kari ni. hari tu rasanya ada lagi. Satu hal nak kena beli kalau tak jumpa. Kalau ada rak yang dapat simpan semua rempah kat dapur ni kan senang.”

Suasana dapur yang kemas dan teratur semestinya menjadi idaman ramai wanita dan sesiapa saja yang rajin memasak. Rasa tenang dan teratur, barulah rasa semangat nak memasak dengan penuh kasih sayang!

Dalam perkongsian ini kami bawakan cara DIY spice organizer yang sangat praktikal dan comel hasil kerja tangan Puan Fara Amirullah bersama suaminya. Tak perlu modal tinggi, hanya barang-barang di kedai DIY / Daiso berjumlah sekitar RM80 saja!

Selain memudahkan kerja memasak, ia juga menjimatkan ruang. Yang paling best, cara pasangnya pun senang dan tak payah susah-susah nak tebuk dinding. Jadi, siapa yang duduk rumah sewa pun boleh buat juga sebab ia tak merosakkan dinding.

Jom ikuti perkongsian beliau selengkapnya di bawah ini.

DIY Spice Rack Untuk Dapur Tanpa Tebuk Dinding. Jimat Ruang, Mudah & Kemas Sangat

Hari tu saya dah janji nak kongsikan spice organizer di rumah saya. Rumah sewa saya ni memang dapurnya kecil saja. Kalau duduk 2-3 orang dekat situ memang akan berlaga punggung. Jadi untuk menjimatkan ruang, inilah salah satu caranya.

Angan-angan nak buat kabinet dapur tu memang ada, tapi sebab duduk rumah sewa ni tak payahlah kan. Baik simpan duit untuk buat di rumah sendiri nanti.

Lagipun, memandangkan dinding di dapur ni dah siap jubin, nak tebuk pun sayanglah. Jadi saya gunakan wall hook untuk spice organizer ni. Inshaa Allah lekat kuat sebab wall hook dari Daiso ni jenis hot melt adhesive. Caranya saya akan terangkan nanti.

Bahan-bahan

Semua item dibeli di Mr DIY dan Daiso je. Tak semua barang murah tu tak cantik ye.

  • Wall hook – RM5.57/pek. Saya beli 4 pek (Daiso)
  • Rak – RM9.50/setiap satu. Saya beli 4. (MrDIY)
  • Balang kosong – RM0.85/pc. Saya beli 24 pcs. (MrDIY)

Jumlah: RM80.70

Inilah wall hook dari Daiso tu. Ada yang 1 kg, 3kg, 4 kg dan 6kg. Saya ambil yang 6kg. 1 rak gunakan 2 wall hook ni. Jadi sebab ada 4 rak, saya kena beli 4 pek.

Yang ini pula rak dari Mr DIY. Saya guna 4 rak ni.

Mula-mula cadang nak beli balang ni dekat kedai Eco. Tapi nampak dekat Mr DIY harga RM0.85 je. Jauh lebih murah dan kualiti pun elok. 24 pcs baru RM20.40. Murahlah kan? Lagipun penutup jenis plastik ni bagus. Dulu saya pakai Ikea punya. Setiap minggu memang akan basuh sebab berhabuk dan minyak. Lama-lama penutup pun jadi berkarat, sebab tulah saya tukar jenis macam ni.

Cara-cara

Beginilah cara nak gunakan hot melt adhesive wall hook tu. Kena bakar sikit dekat gam yang sedia ada di belakang hook tu bagi cair sikit. Hati-hati ya sebab panas kalau kena tangan.

 

Bila dah cair nanti barulah tampal dan biarkan kejap dalam 2-3 jam baru boleh gantung rak tu. Kemudian bolehlah susunkan balang-balang yang dah diisikan dengan rempah atau bahan dapur yang biasa digunakan. Siap!

Wall hook ni nak pakai dekat bilik air pun boleh, tapi kena buat cara ni barulah dia lekat kuat.

Semoga Bermanfaat!

Mudah kan? Simple tapi sangat berguna. Dapat save space dan modal pun tak tinggi. Mana yang duduk rumah sewa dan ada dapur yang comel macam Puan Fara ni bolehlah cuba DIY spice rack organizer ni.

 

*Idea asal DIY spice rack organizer ini dikongsikan oleh Puan Fara Amirullah menerusi Facebook. Ia telah disunting dan diterbitkan semula dengan kebenaran. Untuk pertanyaan lanjut, boleh follow post asal beliau di SINI.

Yang Popular

To Top