40 Minggu

‘Checklist’ Barang Keperluan Bersalin & Berpantang Mak Mak Wajib Standby

33
SHARES

Bagi setiap ibu yang baru pertama kali mahu melahirkan pasti perasaan excited dan takut menjadi satu. Tambahan pula, di musim Covid-19 ini macam-macam keperluan harus diselesaikan. Belum selesai satu masalah timbul pula masalah lain.

Jadi, perkongsian kali ini untuk memudahkan kaum ibu yang bakal melahirkan bayi kesayangan mereka. Checklist ini amat berguna untuk barang keperluan bayi dan bayi serta  peralatan berpantang.

Baca juga: Rezeki Enam Tahun Penantian, Isteri Tomok Kongsi Tips Dapatkan Anak Ketiga

CHECKLIST BARANG KEPERLUAN BERSALIN UNTUK BABY & MAMA

BEG HOSPITAL BABY

  •  Clothes
  • Newborn size 3pcs – front button/zip cotton mesh
  • 0-3mths Bodysuit or 2 piece lengan/seluar pendek 5pcs – Daytime
  • 0-3mths Sleepsuit or 2 piece lengan/seluar panjang 5pcs – Nighttime
  • Special Outfit for checkup 2pc
  • Binder – 3pcs
  • Mitten & Booties – 5pcs each
  • Baby Hats/Beanie – 2pcs
  • Baby Bibs – 2pcs
  • Muslin Swaddle – 3pcs
  • Pampers Newborn – Drypers Touch
  • Baby Wipes – Pureen Orange Fragrance Free

  • Changing Mat
  • Baby Laundry Detergent – Pureen ABD *Baby saya dulu ada eczema type of skin so saya memang asingkan basuh baju baby pakai baby detergent
  • Baby Tub & Body Support
  • Baby Head to Toe – Cetaphil. * Boleh survey any baby skincare product yang offer organic range.  At least sampai 6mths pakai kalau kulit baby okay dah boleh tukar yang murah sikit
  • Baby Hair & Body Oil – Tropika Lavender Oil
  • Nappy Cream – Bephanten/Sudocream/Drapolene
  • Minyak Telon – Bebiku Telon Oil
  • Minyak Yuyee/Bayini Mestika boleh pakai after 3 months sebab panas sikit untuk newborn
  • Chest Rub – Euky Bearub/Tropika Herbal Cream
  • Baby Grooming Set – Nail clipper, hair comb, thermometer, silicone finger toothbrush
  • Nasal Aspirator
  • Repellent Patch
  • Cotton Ball & Cotton Buds
  • Hooded Towel – 3pcs
  • Face Cloths – 5pcs
  • Baby Cot & Baby Nest
  • Mosquito Net
  • Stroller/Car Seat/Baby Carrier *Boleh beli salah 1 dulu untuk pergi checkup sebab musim PKP tak keluar berjalan langsung.
  • Diapers Bag

BAG HOSPITAL IBU

  • Tuala
  • Skirt
  • Tops & sweater
  • Blanket
  • Shawl
  • Yasin & telekung

  • Toiletries & personal care
  • Sandal
  • Stoking & getah rambut
  • Thermos
  • Cutleries set

  • Maternity pads
  • Breast pump & nurisng cover
  • Snack
  • Face mask

ALATAN BERPANTANG YANG BERGUNA

1. Set Bersalin Nona Roguy
– Minyak Herbaneka as minyak panas dan minyak berurut

– Akar Herbaneka untuk minum pagi selama berpantang. Tapi kalau baby ade kuning make sure tunggu baby dah sihat baru minum

– Phytonatal untuk melawaskan pembuangan air besar. Kalau tak berkesan saya consume Lactul Solution boleh cari dekat Pharmacy.

– Uncang Cuci Herbaneka acts as feminine wash and untuk baikkan jahitan bersalin di Miss V kita.

– Complimentary Minyak Ommey as minyak telon baby

2. Tanamera Brown Formulation Body Soap ni dari baby first saya amalkan untuk scrub sel2 kulit mati kita lepas 9 bulan pregnant.

3. Pilis saya beli 2 jenis balm and serbuk. Sebab mak saya cakap macam orang tak berpantang pakai balm tu

4. Ubat Periuk & Air Kunyit ni pun mak saya suruh consume jugak pagi2 walaupun rasa dia saya tak boleh terima. Tapi kalau baby kuning sebolehnya tunggu baby sihat baru consume.

5. Periuk tanah untuk rebus air rempah Ubat Periuk

6. Daun Air Mandian Herba ni memang mak saya rebuskan pagi2 mandi suam2.

7. Tungku Batu traditional turun temurun dari mak saya

8. Bengkung Ikat ni pun turun temurun dari mak saya. Yang ni seksa sikit sebab mak saya suruh pakai sampai habis pantang and kalau nk terkencing tu seksa nak bukak lilitan tu

9. Kain Batik saya pakai masa berurut je. Saya lebih selesa pakai skirt atau pallazo

10. Stoking kena banyak sebab mak saya suruh pakai sampai habis pantang jugak

ALATAN BREASTFEEDING YANG BERGUNA

1. Breast Pump Spectra 9+ Set

2. Tommee Tippee Complete Feeding Kit

3. Milk Collector

4. Organic Nipple Butter

5. Disposable Breast Pads

6. Milk Storage Bags

Itulah antara senarai barangan yang boleh kaum ibu sediakan sebelum melahirkan bayi tersayang. Semoga segalanya dipermudahkan. Goodluck all mommies!

Sumber: Facebook Meme Umaida Taib

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×