DIY & Kraf

Cara Tanam Jagung Dengan Mudah, Isi Penuh, Elok & Manis!

15
SHARES
cara tanam jagung

Semenjak ramai dalam kalangan kita yang Work From Home, mesti ada beberapa aktiviti baharu yang anda ceburi bukan? Salah satunya adalah aktiviti bercucuk tanam yang boleh juga tenangkan minda. Kalau asyik tanam pokok yang berbunga sahaja, apa kata kali ini anda tanam pula pokok yang berbuah dan boleh dimakan? Salah satu pokok yang anda boleh tanam adalah jagung. Guna sahaja cara tanam jagung yang dikongsikan ini, mesti isi jagung penuh dan elok!

Baca juga: DIY Baja Organik Modal ‘Ciput’, Pokok Tumbuh Dengan Meriah!

CARA TANAM JAGUNG DENGAN MUDAH, ISI PENUH!

cara tanam jagung

Bina sedikit batas, semampunya sahaja. Buat lubang sedalam lebih kurang 2 cm dengan jarak 1 kaki. Setiap lubang letakkan 2 biji benih. Kambus biji benih dengan tanah hitam.

Tiga perkara penting ketika menanam jagung:

1. Air

Siram pagi dan petang lebih kurang 250ml untuk setiap lubang

2. Baja

Mulakan pembajaan pada hari kesepeluh. Konsisten membaja seminggu sekali. Tukar kepada baja buah apabila bunga jantan keluar.

3. Pendebungaan manual

cara tanam jagung

Disebabkan saya tak menanam banyak. Jadi pendebungaan manual sangat membantu untuk mendapatkan jagung yang penuh isinya.

Secara ringkasnya ketika bunga jantan mengeluarkan debu, petik setangkai bunga jantan dan golekkan pada bunga betina. Waktu paling sesuai untuk pendebungaan ketika cuaca panas dan pukul 11.00 pagi -2.00 petang.

*Selamat bercucuk tanam!

Sumber: Farah Aisyah Ahmad via Berkebun D Rumah

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×