Deko & Hias

Rupanya Ini Cara Selamat Simpan Petrol, Bukan Pakai Botol Plastik Jenis Ini!

2
SHARES
cara selamat simpan petrol

Kebanyakan perkara biasa dilakukan orang awam yang ingin menyimpan minyak petrol tambahan adalah di dalam botol air plastik. Namun, persoalannya adakah botol air plastik sesuai menyimpan bahan api ini? Apakah cara selamat simpan petrol?

Ikuti penerangan lanjut di bawah mengenai bekas penyimpanan petrol yang sesuai, tips menyimpan petrol dengan selamat dan cara bersihkan petrol tumpah.

Baca juga: Tips Ubah Rumah Banyak Barang Jadi Minimalis, Barulah Sedap Mata Memandang!

CARA SELAMAT SIMPAN PETROL

cara selamat simpan petrol

Ya, botol air plastik boleh menyimpan petrol. Namun demikian, adalah tidak digalakkan untuk menyimpan petrol dalam botol air plastik jenis polyethylene terephthalate (PET) untuk jangka masa yang lama kerana petrol boleh memecahkan plastik dan bahan kimia larut lesap ke dalam petrol.

PET merupakan termoplastik. Ciri-ciri botol PET, boleh menyebabkan kebocoran, menimbulkan risiko kepada orang awam.

Jika anda memutuskan untuk menggunakan botol air plastik juga (biarpun ia bukan pilihan yang paling selamat), pastikan menyimpannya di tempat yang selamat dari haba atau api. Hal ini kerana, petrol ialah cecair yang sangat mudah terbakar dan ia mudah bocor keluar dari botol air.

CIRI BEKAS SIMPAN PETROL

  • Guna bekas plastik jenis High-Density Polyolefin (HDPE), biasanya digunakan dalam pengeluaran tin gas dan tong kerana ia adalah penebat dan melindungi gas daripada kesan persekitarannya.
  • Disimpan dalam bekas bertutup rapat yang diperbuat daripada keluli karbon tinggi, plastik keras atau gentian kaca.
  • Bekas digunakan mempunyai ciri keselamatan yang baik dan bersifat plastik atau logam yang dikhususkan untuk bahan api.
  • Petrol tidak boleh disimpan dalam bekas plastik untuk makanan atau minuman.

TIPS MENYIMPAN PETROL DENGAN SELAMAT

cara selamat simpan petrol

Bekas platik jenis High-Density Polyolefin (HDPE)

1. GUNA BEKAS YANG SELAMAT

Bahan api boleh meruap jika disimpan dengan tidak betul. Sebagai contoh, bekas plastik yang tidak direka untuk menyimpan petrol, dengan mudah boleh membina statik yang boleh menyalakan petrol yang disimpan.

Jika anda mesti menyimpan petrol tambahan di rumah, sentiasa berbuat demikian dalam bekas yang dibuat khusus untuk tujuan tersebut seperti jerrycan. Semua bekas juga harus mempunyai penutup yang selamat.

2. STOR ADA PENGUDARAAN BAIK

Pastikan bilik simpanan anda mempunyai pengudaraan yang baik. Asap daripada petrol berpotensi berbahaya di kawasan kecil yang tertutup.

3. JANGAN SIMPAN DALAM KENDERAAN

Jangan sekali-kali menyimpan bahan api tambahan di dalam kenderaan. Sama seperti bilik kecil yang tertutup, menyimpan bekas bahan api di dalam kereta boleh mendedahkan pemandu dan penumpang kepada asap berbahaya.

Selain itu, walaupun kenderaan mungkin kelihatan seperti tempat yang mudah untuk menyimpan petrol tambahan (memandangkan ia akan tersedia apabila diperlukan), ia boleh berbahaya jika bocor atau jika kereta terlibat dalam kemalangan. Hal ini kerana, petrol sangat mudah terbakar.

4. SIMPAN DALAM TEMPOH PENDEK SAHAJA

Tempoh yang terbaik, bahan api hanya bertahan sehingga enam bulan. Atas sebab ini, anda hanya perlu menyimpan petrol yang mungkin diperlukan dalam tempoh yang singkat.

Jika tidak, anda akan membazirkan wang untuk bahan api yang mungkin tidak digunakan.

CARA BERSIH TUMPAHAN BAHAN API

cara selamat simpan petrol

1. TUANG BAHAN KERING & PENYERAP DI ATAS TANAH

Jika anda menumpahkan bahan api di lantai rumah, tuangkan bahan kering pada tumpahan untuk menyerap petrol. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan bahan seperti habuk papan atau pasir. Gunakan kain buruk untuk membersihkan sebarang bahan api pada bekas yang anda isi.

2. VENTILASI KAWASAN TERSEBUT

Buka tingkap atau biar pintu terbuka, pengudaraan boleh membantu menghentikan asap berbahaya daripada terkumpul di kawasan yang ditumpahi minyak.

3. SAPU TUMPAHAN BAHAN API

Sebaik sahaja bahan mempunyai sudah menyerap bahan api, gunakan penyapu untuk menyapu tumpahan dan membuangnya ke dalam beg sampah.

4. BERSIH DAN CUCI

Gunakan detergen dan air suam dengan span untuk membersihkan kawasan tumpahan. Kemudian bilas kawasan tersebut hingga bersih.

5. SEMAK PERATURAN PELUPUSAN DENGAN MAJLIS TEMPATAN

Majlis tempatan bertanggungjawab untuk membersihkan dan melupuskan bahan api. Semak apakah peraturan supaya anda boleh membuang beg sampah dengan betul.

Hal ini kerana, ia mengandungi bahan api yang tertumpah dan mungkin tidak dibenarkan buang di dalam tong sampah.

Sumber: Ozmo / Compare The Market / Environmental Protection

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×