Famili

Lepaskan Masa Lalu Dengan Aman, Ini 5 Cara Untuk Anda ‘Move On’

3
SHARES
cara move on

CARA MOVE ON

Baru-baru ini kecoh di laman media mengenai pergelutan kes rumah tangga pasangan selebriti popular. Isu ini mendapat pelbagai reaksi tidak kira sama ada menyokong pihak isteri atau suami malah ada juga yang tidak menyokong kedua-dua pihak. Oleh itu, penting untuk pasangan suami isteri mempunyai cara berkomunikasi yang betul dan berbincang dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan.

Jadi, untuk anda yang mempunyai sejarah silam mengenai hal rumah tangga dan masih berada di fasa untuk ‘move on’ namun rasanya seperti sukar, berikut merupakan beberapa cara yang boleh digunakan untuk melepaskan masa lalu dengan aman.

Baca juga: 3 Teknik Berbincang Untuk Suami Isteri, Selamat Rumah Tangga…

Apakah beberapa cara kita boleh melepaskan masa lalu?

Melepaskan masa lalu adalah perkara penting untuk kesihatan mental dan kesejahteraan kita. Ini kerana MASA LALU boleh menjadi sumber penting emosi negatif seperti kemarahan, kesedihan, dan penyesalan.

Untuk melepaskan masa lalu, kita perlu memaafkan diri sendiri dan orang lain. Memaafkan adalah bahagian penting dalam menyembuhkan luka lama. Ini bukan tentang melupakan apa yang berlaku tetapi lebih baik meneruskan dari kesakitan dan kesakitan yang kita alami. Malangnya, apabila kita terlalu berpegang pada masa lalu, ia menghalang kita daripada hidup pada masa kini.

1. Maafkan diri anda

Melepaskan masa lalu bermula dengan memaafkan diri sendiri atas kesilapan dan kecederaan anda. Adalah penting untuk diingat bahawa setiap orang melakukan kesilapan – kita hanya manusia.

2. Maafkan orang lain

Apabila kita memaafkan orang lain, kita membebaskan diri kita dari belenggu masa lalu. Adalah penting untuk diingat bahawa memaafkan tidak bermakna merelakan tingkah laku yang buruk menyondol – ia hanya bermakna membebaskan diri kita daripada emosi negatif yang menghalang kita.

3. Buat garis masa

Satu cara untuk melepaskan masa lalu adalah dengan membuat garis masa hidup anda. Ini boleh membantu anda melihat gambaran besar dan memahami bahawa masa lalu hanyalah itu – masa lalu.

4. Penerimaan

Akhir sekali, adalah penting untuk menerima masa lalu. Kita tidak boleh mengubah apa yang telah berlaku, tetapi kita boleh mengubah perasaan kita mengenainya. Penerimaan tidak bermakna kita gembira dengan apa yang berlaku – ini bermakna kita tidak lagi melawannya.

Kelilingi diri anda dengan orang yang menyokong: Ia juga penting untuk mengelilingi diri anda dengan orang yang positif yang akan menyokong anda dalam perjalanan anda. Orang ini boleh membantu memastikan anda bertanggungjawab dan berada di landasan yang betul.

Sumber: Public Health

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×