Rakyat

Hanya 10 Jenis Surat Kebenaran Sahaja Diterima Ketika SJR

707
SHARES

Terkini, hanya 10 jenis surat yang diterima pakai Polis ketika melalui sekatan jalan raya (SJR) . Polis telah menyenaraikan 10 surat kebenaran dari agensi dan kementerian termasuk Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti), yang diterima pakai dalam sekatan jalan raya.

Artikel berkaitan: SOP Sekatan Pergerakan Penuh 1-14 Jun 2021

HANYA 10 SURAT DITERIMA SEMASA SEKATAN JALAN RAYA

Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Sani dalam satu kenyataan mengatakan bahawa semua surat itu, berdasarkan sektor yang diluluskan, akan diterima di sekatan jalan raya untuk pergerakan antara rumah pekerja dan tempat kerja mereka dalam tempoh sekatan pergerakan penuh.

Senarai tersebut adalah seperti berikut:

1. Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti): Pembuatan dan perkhidmatan yang berkaitan.

2. Kementerian Pengangkutan: Pengangkutan awam dan barang keperluan.

3. Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (Mafi): Pertanian / Perikanan / Pertanian / Perladangan / Komoditi. Mafi hanya akan mengeluarkan surat kebenaran untuk pekebun kecil. Mereka yang berlesen di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia mesti mendapatkan surat dari Miti.

4. Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi: Sektor perladangan dan pengeluaran hasil komoditi termasuk buah sawit, getah dan lain-lain. Permit atau pemegang lesen Lembaga Getah Malaysia dibenarkan menggunakan surat yang dikeluarkan oleh lembaga atau kementerian. Sementara itu, pengeluar produk berasaskan getah diminta untuk mendapatkan surat dari Miti.

5. Bank Negara Malaysia: Institusi perbankan, insurans.

6. Suruhanjaya Sekuriti: Sektor perdagangan saham

7. Kerajaan Tempatan: Peniaga kecil / penjaja / pengusaha kendera saji/foodtruck.

8. Kementerian Komunikasi dan Multimedia: Telekomunikasi / media / pos / kurier / penyiaran.

9. Kementerian Dalam Negeri: Semua surat yang dikeluarkan oleh agensi di bawah kementerian diterima untuk pergerakan kakitangan.

10. Polis: Surat kebenaran daripada polis akan dikeluarkan untuk mereka yang bekerja sendiri, dan juga kebenaran melintasi sempadan untuk urusan kecemasan dan pengebumian.

Acryl mengatakan bahawa semua surat mesti bertarikh dari 1 Jun, dan sesiapa yang dijumpai tanpa surat atau izin yang telah tamat sekiranya ditahan di sekatan jalan akan diperintahkan untuk patah balik.

Dia mengatakan pekerja dari sektor yang tidak dibenarkan tetapi diharuskan berada di pejabat atas sebab-sebab tertentu termasuk pembayaran gaji, kebenaran sekali sahaja mesti diperoleh daripada polis, disokong oleh surat majikan.

Sementara itu, bagi mereka yang berada dalam profesion perundangan, Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang di bawah Jabatan Perdana Menteri bertanggung jawab untuk mengeluarkan surat izin kepada pekerja firma undang-undang melalui Miti, sementara pengamal undang-undang yang dikehendaki berada di mahkamah untuk prosiding reman harus menunjukkan surat dari firma undang-undang.

Polis pada hari Khamis mengatakan akan menerima surat kebenaran perjalanan yang dikeluarkan oleh agensi selain Miti, setelah beberapa perubahan pada saat-saat terakhir mengenai syarat syarat untuk melepasi sekatan jalan raya.

Sumber: Kosmo

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×