Famili

Paksa Suami Bacakan ‘Bedtime Stories’ Untuk Anak Kalau Nak Mereka Lebih Cerdik

78
SHARES

Sudah pasti ramai dalam kalangan ibu bapa yang mengambil kesempatan untuk membacakan cerita-cerita dongeng atau animasi buat anak-anak sebelum tidur bukan? Sesi bedtime stories ini selalunya akan diambil tugasan oleh si ibu kerana mungkin ayah keletihan setelah pulak dari kerja pada waktu malam.

Namun, tahukah anda bahawa sesi bedtime stories ini akan menjadi lebih menarik dan membantu mengembangkan minda anak-anak jika si ayah yang membacakan cerita? Apa yang membezakan teknik bacaan si ibu dan ayah? Ini jawapan pakar.

AYAH WAJIB BACA BEDTIME STORIES KALAU NAK ANAK MAKIN BIJAK

Kalau sebelum ini, kebanyakkan dalam kalangan ibu sahaja yang sering membacakan bedtime stories untuk anak-anak bukan? Jangan begitu, hal ini kerana menurut pakar jika si ayah yang bacakan bedtime storis buat anak-anak sebelum tidur, potensi untuk mereka lebih bijak adalah tinggi!

Menurut kajian yang dijalankan di Amerika Syarikat, penguasaan anak-anak dalam bahasa terutamanya bagi yang umur 3 tahun ke bawah akan lebih ‘mantap’ berbanding kanak-kanak yang lain.

BAHASA AYAH DAN IBU BERBEZA, LEBIH MENARIK

Menurut pakar, bahasa ayah adalah selalunya berdasarkan logik manakal bahasa mak-mak pula lebih menekankan emosi dan karakter. Ini bermaksud, penerangan si ayah ketika sesi penceritaan akan mendorong kepada kemahiran berfikir secara kreatif untuk anak-anak dan tidak hanya berasaskan buku sahaja.

Teknik inilah yang menjadikan pemikiran anak-anak lebih terbuka dan mereka boleh meransang minda-minda yang lebih kreatif!

Jadi, lepas ini beri peluang atau paksa si ayah pula untuk bacakan bedtime stories buat anak-anak pula ya!

Sumber: Dr. Ahmad Luqman Bukhari

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×