Famili

Bayi Dilahirkan Mempunyai Saiz Tangan Sama Dengan Kuku Orang Dewasa, Hanya Berat 400 Gram

274
SHARES

Saiz tangan bayi sama dengan saiz kuku orang dewasa. Itu keadaan bayi yang sangat kecil apabila dilahirkan ketika usia kandungan ibunya, 23 minggu.

Elsie kini berumur 11 bulan dilaporkan mempunyai berat hanya seberat 400 gram, apabila dia lahir 17 minggu lebih awal. Doktor memberitahu ibu bapanya, Katie dan Rob Hampson bahawa anak mereka mempunyai satu perempat (kira-kira 25 peratus) peluang untuk hidup.

Baca juga: [VIDEO] Padah Salah Posisi Menyusu Bayi, Anak Tersedak Sampai Keluar Susu Dari Telinga

BAYI DILAHIRKAN MEMPUNYAI SAIZ TANGAN SAMA DENGAN KUKU DEWASA

Ibu kepada dua anak itu berkata itu sangat mengerikan kerana dia tidak tahu sama ada dia akan kehilangan Elsie atau tidak.

“Saya hidup dengan yang tidak diketahui, jadi saya tidak boleh berehat atau menikmati kehamilan saya dan walaupun di hospital tidak ada jaminan dia akan hidup.

“Selepas kelahiran semula jadi pada Jun lalu, Elsie telah disimpan di NICU dengan ventilator selama hampir 70 hari,” ujarnya.

Katie sangat gementar dan tidak tahu sama ada dia akan bertahan. Kulitnya boleh dikatakan seperti lut sinar dan dia sangat kecil tetapi hampir lima bulan selepas dia dilahirkan, Elsie akhirnya mendapat kekuatan yang cukup untuk pulang ke rumah buat kali pertama.

Bayi itu kini lebih sihat. Katie, dari Rochdale, berkata, bayi itu mengatasi banyak perkara. Walaupun doktor atau jururawat tidak mempunyai harapan bahawa dia akan bertahan, tetapi dia seorang pejuang kecil. Kami sangat berbangga.

“Kakitangan Hospital Diraja Oldham adalah ‘malaikat’ sebenar. Mereka harus diiktiraf atas kerja menakjubkan yang mereka lakukan. Mereka menyelamatkan nyawa bayi saya,” katanya.

Sumber: Daily Star

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×