Famili

‘Alert’! Para Suami Kena Tahu 5 Sebab Jangan Biarkan Isteri Tak Cukup Tidur

1.9K
SHARES

“Awak jelah urus anak nangis nak minum susu tengah malam tu, saya nak tidur lah”

“Asyik saya je, awak sebagai suami pun kena tolong saya juga…”

Bertolak ansur antara suami isteri adalah salah satu kunci utama dalam perkahwinan. Mana tidaknya, kalau sifat ini tidak diamalkan memang akan berlaku situasi berat sebelah dalam menjalankan tanggungjawab. Kalau asyik semua sahaja isteri yang buat, rehat dan tidur pun tak cukup. Bila tidur tak cukup, si isteri akan kelihatan letih, kurang berseri dan badan pun cepat naik. Haa! Mulalah si suami nak pandang orang lain!

Jangan Biarkan Isteri Tak Cukup Tidur

Semalam saya biar je isteri saya tidur dulu. Saya pula yang ambil giliran tidurkan anak-anak. Ada 5 sebab kenapa saya taknak isteri saya selalu tidur lambat dan tak cukup tidur.

1. Saya kan nak isteri saya kekal ramping.

http://lampung.tribunnews.com/

Saya tahu kalau selalu tidur lambat ni akan membuatkan isteri saya gemuk ( obesity ). Ada kajian pada tahun 2004 mengatakan mereka yang tidur kurang daripada 6 jam lebih berisiko untuk gemuk dibandingkan mereka yang tidur lebih daripada 6 jam.

2. Saya kan nak isteri saya cantik macam bidadari di depan mata saya.

http://www.wom.my/

Saya tahu tak cukup tidur hanya akan membuatkan hormon cortisol ( stress hormone ) dalam badan dia makin banyak. Cortisol ni akan break down kolagen pada kulit tau. Makin cepat kurang kolagen, makin tak elastic dan tak mulus la kulit isteri saya. Bahasa mudahnya adalah, MAKIN CEPAT TUA! Aduh!

3. Saya juga taknak isteri saya pelupa.

http://www.diyhealthremedy.com/

Saya sangat perlukan seorang isteri yang boleh ingatkan saya ketika saya terlupa. Kalau dua-dua pelupa memang kucar kacir rumahtangga. Tahu tak, tak cukup tidur ni boleh buatkan seseorang tu jadi pelupa? Longterm memory otak lebih mudah terbentuk pada level tidur yang paling dalam sekali. Kalau kurang tidur, kucar kacir la sistem memori tu.

4. Saya taknak isteri saya stress, depresi dan mengalami mood disorder.

http://www.lebanon24.com/

Saya tahu biasanya orang ada penyakit depression dan anxiety ni biasanya tidur kurang daripada 6 jam sehari. Saya nak mood isteri saya stabil dan bahagia kerana saya percaya mood bahagia isteri saya akan mempengaruhi mood saya dan anak-anak juga.

5. Saya taknak isteri saya sakit-sakit.

videohive.net

Kekurangan tidur yang melampau dan berpanjangan boleh menyebabkan penyakit yang sangat fatal antaranya :

– serangan jantung
– risiko nak kena darah tinggi meningkat
– risiko nak kena kencing manis meningkat
– sistem imun pun jadi makin lemah

*Jadi saya pesan sangat kepada diri sendiri dan para suami semua, tengok tengokkanlah kualiti tidur isteri kita ye terutamanya yang ada anak kecil. Tak salah pun bergilir jaga anak kan. Tolong sampaikan pesanan ni ye.

Sumber: Taufiq Razif

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×