DIY & Kraf

Alamak! Duit ‘Melayang’ Kalau Cermin Kereta Pecah, Relaks Dulu Buat 8 Langkah Ini

86
SHARES
insurans cermin kereta

“Alamak cermin kereta pecah! Macam mana nak claim insurans cermin kereta ni?”

Memang luruh jantung dibuatnya apabila baru pulang dari kerja secara tiba-tiba nampak cermin kereta dah retak menuggu belah! Tambahan pula, memikirkan harga yang perlu dibayar untuk proses menukar cermin kereta pecah ini bukanlah murah. Jangan risau, terutama sekali buat kaum wanita apa yang anda perlu lakukan adalah kekal tenang dan mula buat 8 langkah ini.

INI CARA NAK CLAIM INSURANS CERMIN KERETA PECAH

insurans cermin kereta

1. Kalau crack masa tengah drive, berhenti tepi jalan

Jangan cuba drive lagi takut pecah masa anda tengah drive! Bahaya! Masa ini la kelebihan pasang tinted kat cermin kereta. Kalau nak pecah, tinted masih boleh hold cermin dari pecah seribu & berderai-derai.

2. Semak Cover Note Insurans kereta ada Cover cermin tak?

Kalau dekat dalam cover note tu ada tulis “Windscreen” bermakna Insurans anda cover la kos untuk tukar cermin tu. By the way, dekat situ pun boleh tengok berapa jumlah coverage yang cover. Contohnya sini cover cermin RM2,500.

3. Call insurans Hotline number

Tanya dekat company sama ada boleh tak bantu sama ada towing ke apa. Kebanyakkan company tawarkan khidmat Roadside Assistance untuk kes kecemasan macam ni.

4. Kalau ambik insurans kereta dengan ejen, boleh call ejen

Boleh call ejen untuk dapatkan bantuan tanya bengkel / kedai mana panel untuk tukar cermin. Macam dengan Zurich Takaful, dalam website dah ada semua information lengkap. Boleh pilih & call je.

5. Kalau towing, mohon depa bawak terus ke kedai/bengkel tukar cermin

If masih boleh drive sendiri, terus pergi je lepas buat appointment dengan kedai. Dokumen yang diperlukan adalah IC owner (ori) & salinan Cover note. Tu je. Mudah kan?

6. Sampai je kat kedai, mereka akan check keadaan cermin tu

Tanda, ambik gambar & anda kena sign claim form. Masa tu la mereka offer, cermin ori la cermin biasa la, dan lain-lain. Ikut kepada sum covered. Kalau cover RM 2,500 & kos ganti cermin hanya RM2,000, lebih tu boleh letak tinted.

insurans cermin kereta

7. Kalau ada stok cermin dalam sejam dua dah siap ganti cermin

Paling penting, kalau ada ambik coverage cermin tambahan ni tak payahlah bayar seposen pun. Semua insurans tanggung. Ni kes client saya cermin depan Myvi first generation. Kena RM800.

8. So lepas semua siap, mereka minta sign & boleh balik.

Beberapa hari lepastu hampa akan SMS yang mengatakan claim dah APPROVED & baki sum covered cermin dah reduced/utilized.

 

Mudah tak?

Oh ya, lepas anda check Cover Note & ada ambik perlindungan cermin, once claim cermin baru NCD tak terjejas. Sebab? Coverage cermin adalah manfaat tambahan. Tapi, kalau tak ambil coverage cermin & anda claim juga, maka NCD % tahun depan akan jadi 0% lah.

Sumber: Twitter @LuthfiMY

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×