40 Minggu

‘Air Ketuban Boleh Pecah Bila-Bila Masa’- Ini Apa Si Ibu Perlu Lakukan Bila Panik!

4
SHARES
air ketuban pecah

“Ish, ni air apa ni? Air ketuban pecah ke? Apa nak buat ni… Macam mana nak tahu tanda pecah ketuban?”

Ramai yang panik dan tersilap membezakan air ketuban dengan air kencing. Dengar macam kelakar, tapi sebenarnya pada minggu-minggu akhir kehamilan, ibu akan mengalami sedikit masalah untuk mengawal pundi kencing. Maka, air kencing mungkin akan meleleh tanpa anda sedari. Jadi, bagaimana nak bezakan dan apa yang perlu si ibu lakukan? Berikut merupakan cara untuk anda bezakan antara air ketuban dan air kencing.

Baca juga: Tak Boleh Ke Pakai Inai Ketika Mengandung? Doktor Kongsi Info Ramai Terlepas Pandang!

AIR KETUBAN BOLEH PECAH BILA-BILA MASA

Bila ada lubang pada kantung ni – air ketuban boleh bocor. Kalau ada lubang kecil somewhere sepanjang kantung tu, air akan turun sedikit demi sedikit. This fluid will trickle down – mak mak akan rasa macam ehhh kenapa basah je seluar dalam ni? Eh, aku terkencing ke?

Remember, this fluid adalah jernih dan takda bau, so boleh bezakan dengan air kencing. Bila lubang terjadi kat bahagian depan baby( kepala ) – air ketuban boleh turun laju seolah-olah macam hujan lebat. The typical description is gush of warm fluid till wet your sarong/kain/panties.

Keadaan ni a bit dramatic dan biasa nampak kat TV/drama. Small pocket of water yang terkumpul di kepala baby, so bila bocor, pressure dari kepala baby and sometimes pressure from uterine contraction boleh menolak more air ketuban keluar dan banjir laaa lantai dengan air ketuban.

Kekadang ada bunyi ‘pop’ followed by trickle of water, then tetiba air mengalir deras sehingga wet your panties/underwear.

APA KENA BUAT BILA AIR KETUBAN PECAH?

So pesanan saya, bila pecah air ketuban;

1) Tengok pukul berapa leaking – inform this time to your Dr.

2) Evaluate the colour – normal air ketuban colour jernih dan kekadang campur darah sikit memberikan colour pink ( this is true once a woman in labour ). Also note if colour air ketuban colour hijau atau brown – this one indicate baby dah berak kat dalam.

3)Pakai pad – monitor your leaking and colour. Kat pad juga boleh tengok colour air tu

4) See your Dr. Jangan tanya saya kat fb/instagram/twitter nak buat apa.

*Some babies prefer nak keluar sejurus sahaja air ketuban pecah. Some not. So bila dah lebih 24 jam baby tak keluar lagi in a term pregnancy- Dr akan advice untuk induce untuk reduce risk of infection.

*Sometimes Dr pecahkan air ketuban ( Artificially rupture of membrane ) as part of induction process ataupun untuk percepatkan proses bersalin.

Sumber: Twitter @DrMuhammadIzzat

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×