Euforia Bola 2026
Percutian

Gergasi 2.1 Meter Dipercayai Kembali Ke Pantai Terengganu, 44 Biji Telur Penyu Belimbing Diselamatkan!

penyu belimbing

Selepas hampir sedekad tidak kelihatan, kemunculan semula Penyu Belimbing di pesisir pantai Terengganu menjadi berita yang cukup menggembirakan buat pencinta alam dan pemuliharaan hidupan liar.

Spesies yang turut digelar ‘Raja Penyu’ itu dipercayai kembali mendarat di pesisiran Pantai Marang pada 1 September 2026.

Baca juga: Bukan Dijajah Atau Berperang…Negara Liechtenstein Rupanya Dibeli Macam Tanah, Kini Antara Terkaya Di Dunia

PENYU BELIMBING KEMBALI KE PANTAI TERENGGANU, 44 BIJI TELUR RAJA GERGASI DISELAMATKAN

penyu belimbing

Gambar: Jabatan Perikanan Negeri Terengganu

Kali terakhir penyu berkenaan dilaporkan menampakkan diri di kawasan berkenaan adalah pada 2017.

Kepulangannya kali ini mula dikesan melalui jejak merangkak yang sangat besar di atas pasir. Berdasarkan analisis fizikal, jejak berkenaan mempunyai ukuran sekitar 2.1 meter lebar, sekali gus memberikan petunjuk bahawa ia mungkin ditinggalkan oleh Penyu Belimbing.

Lebih menggembirakan, pemerhatian di lokasi turut menemukan sebuah sarang yang mengandungi telur penyu.

44 telur dibawa ke Rantau Abang

penyu belimbing

Gambar: Jabatan Perikanan Negeri Terengganu

Penemuan itu bukan sekadar menjadi tanda kehadiran semula spesies berkenaan, malah memberikan harapan baharu terhadap usaha pemuliharaan penyu di Terengganu.

Sebanyak 44 biji telur berjaya dialihkan dengan selamat ke hatceri Rantau Abang bagi memastikan ia mendapat pemantauan dan penjagaan yang bersesuaian sehingga menetas.

Telur berkenaan mempunyai diameter anggaran 52 milimeter dan dijangka menetas dalam tempoh sekitar tujuh hingga sembilan minggu.

Jika proses pengeraman berjalan lancar, anak-anak Penyu Belimbing itu bakal menjadi generasi baharu yang kembali ke laut selepas melalui peringkat awal kehidupan di pusat penetasan.

Baca juga: Pernah Jadi Saksi Kemerdekaan, Kini 6 Lokasi Bersejarah Ini Berwajah Baharu, Moden & Wajib Dilawati Sekeluarga!

Petanda baik untuk pantai Terengganu

penyu belimbing

Gambar: Jabatan Perikanan Negeri Terengganu

Penyu Belimbing merupakan spesies penyu terbesar di dunia dan kemunculannya semula selepas bertahun-tahun tidak dikesan menjadikan penemuan ini sesuatu yang cukup istimewa.

Lebih daripada sekadar penemuan seekor penyu, kehadiran semula spesies berkenaan boleh menjadi petunjuk bahawa pesisir pantai Terengganu masih mempunyai kawasan yang sesuai untuk aktiviti pendaratan dan peneluran.

Pada masa sama, perkembangan ini mengingatkan orang ramai bahawa kelangsungan penyu turut bergantung kepada keadaan pantai dan laut yang bersih serta selamat.

Justeru, usaha menjaga kebersihan pantai, tidak mengganggu sarang dan mengelakkan aktiviti yang boleh menjejaskan habitat penyu perlu terus diberi perhatian.

Buat masa ini, 44 telur yang dipindahkan ke Rantau Abang menjadi harapan baharu untuk melihat lebih banyak anak Penyu Belimbing kembali berenang ke lautan suatu hari nanti.

Selepas kali terakhir direkodkan pada 2017, kemunculan jejak gergasi di Pantai Marang pada 1 September lalu pastinya menjadi satu perkembangan yang dinanti-nantikan. Bukan sahaja oleh Terengganu, tetapi seluruh rakyat Malaysia yang berharap ‘Raja Penyu’ kembali menjadi sebahagian daripada khazanah laut negara.

Sumber: Facebook Jabatan Perikanan Negeri Terengganu

FT Image: Jabatan Perikanan Negeri Terengganu / Utusan Malaysia

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

SEISMIK

To Top
SKIP THIS AD ×