2-4 Tahun

10 Tips Ajar Anak Membaca. Cara Yang Sungguh Mudah!

14K
reads
10 Tips Ajar Anak Membaca. Cara Yang Sungguh Mudah!

Tips Ajar Anak Membaca

Memupuk minat membaca mestilah bermula dari rumah. Rumah adalah syurga bagi keluarga. Memang teruja apabila melihat kanak-kanak seawal 3-4 tahun boleh membaca buku dengan cukup lancar. Zaman sekarang, tidak perlu tunggu sehingga anak pergi ke tadika. Semuanya boleh diajarkan di rumah. Mari kita lihat apa tips mudah ajar anak agar cepat membaca.

 

1. Pilih tempat yang selesa untuk membaca

Pilih tempat selesa untuk membaca

Pilih tempat selesa untuk membaca

Pastikan tempat yang selamat dan selesa. Yang lebih penting, tempat yang ada banyak lampu. Bila selesa, lebih banyak muka surat yang dia suruh kita baca.

 

2. Baca buku untuk anak-anak

Bagaimana menggalakkan anak membaca

Anak hanya mahu ibu-bapa hampir dengan mereka

Kalau mahukan mereka minat membaca, bacakan buku pada anak-anak. Untuk anak sekecil 2-3 tahun, jika ibu-bapa selalu membaca buku ‘favourite’ mereka, jangan terkejut jika anak boleh hafal segala isi cerita dalam buku tersebut. Walaupun dengan pelat-pelat mereka, kita boleh mendengar butiran yang keluar dari mulut anak-anak. Tidak percaya? Cubalah dahulu.

 

3. Jadikan membaca satu rutin

Balik rumah, terus buka Astro. Ada ibu-bapa, terus buka Channel 611 atau lain-lain ‘channel’ agar anak tidak mengganggu. Bagaimana kalau waktu yang singkat ini, kita baca buku bersama-sama anak. Jika dilakukan setiap hari, tanpa disuruh, anak akan ambil buku mereka dan suruh kita baca. Sejurus habis, dia akan suruh baca lagi. Memang tampak penat, tapi percayalah, penat lelah anda akan berbaloi beberapa tahun lagi.

 

4. Nyanyi lagu A-B-C sama-sama

Nyanyi lagu A-B-C sama-sama

Bila anak ‘happy’, kita pun ‘happy’ sama

 

Suara sumbang? Tiada siapa peduli. Anak-anak tidak kisah jika suara ibu-bapa mereka tidak merdu. Apa yang mereka mahu ialah ibu-bapa mereka ‘join sekaki’. Lagu-lagu ‘nursery rhymes’ dan lagu-lagu rakyat boleh dinyanyikan dan digayakan bersama. Mungkin mereka tidak pernah dengar lagu ini:

Bapaku pulang dari kota,
Bapaku belikan kereta,
Kereta kecil warna merah,
Boleh ku bawa ke sekolah,

Pon, pon, pon, pon, pon, pon, pon, pon, pon,
Kereta kecil ku berbunyi,
Marilah adik mari naik,
Boleh ku bawa jumpa nenek

Sekarang, kalau anda nyanyi lagu yang ‘catchy’ ini, mereka akan rasa cukup gembira. Lebih-lebih lagi di bahagian, “Pon, pon, pon, pon, pon” itu.

 

5. Jadi contoh yang baik

Baca buku bersama anak-anak

Biarkan adik-beradik membaca bersama-sama

Bagaimana anak mahu membaca buku jika ibu-bapa tidak menunjukkan perilaku dan contoh yang baik? Orang kata, “Leadership by example” atau dalam Bahasa Melayu, “Kepimpinan melalui teladan”. Kalau anak asyik nampak ibu-bapa mereka asyik main telefon bimbit sahaja, bagaimana mereka mahu mencontohi mereka?

 

6. Tanya soalan pada anak

Jadi contoh untuk anak-anak

Bila bersama-sama, anak-anak akan bertanya sesama sendiri

Anak suka bila kita tunjukkan minat. Bila ada gambar-gambar dalam buku, tanya dia kenapa gambar itu begitu begini. Contohnya, jika baca buku ‘Ugly Duckling’, ada seekor itik yang berwarna lain dari yang lain.

Cuba tanya anak, “Kenapa dia sedih? Kenapa itik lain tak kawan dengan dia?”. Anak akan tersenyum apabila mendengar jawapan dari mereka. Ada yang masuk akal, ada yang terlalu melucukan. Selitkan juga nasihat pada anak, “Nanti adik dah besar, jangan jadi macam itik-itik yang lain ni ye. Kawan dengan semua orang tau”.

 

7. Pilih buku yang bagus

Terlalu banyak buku kanak-kanak di kedai-kedai buku seperti MPH dan Kinokuniya. Bagi mereka yang berada di luar Kuala Lumpur, masih banyak kedai buku kecil yang menjual buku kanak-kanak.

Jika terlalu sukar mendapatkan buku yang diinginkan, boleh cuba beli secara ‘online’. Bagi yang sedang membaca ini, apakah buku yang anda cadangkan?

 

8. Gabungkan membaca dan menulis

Gabungkan membaca dan menulis

Gabungkan membaca dan menulis

Usah serahkan tugas mengajar anak pada tadika dan sekolah sahaja. Apa salahnya mengajar di rumah. Biarkan anak conteng rumah, asalkan mereka gembira. Jika tidak mahu mereka menconteng dinding, belikan kertas A4 banyak-banyak. Ajar anak-anak melukis sambil menulis abjad. Ajarkan juga bagaimana mengeja nama sendiri.

 

9. Tampal abjad ABC di dinding bilik tidur

Ada banyak produk yang dijual di kedai buku yang mengandungi senarai A-B-C berserta gambar yang boleh kita beli. Tampal di bilik tidur mereka. Setiap hari, mereka akan nampak dan secara ‘subconscious’ mereka akan hafal abjad tersebut.

Sekarang, bagaimana kalau kita tampal tulisan jawi pula? Tentu mereka cepat tangkap satu hari nanti.

 

10. Selalu bawa anak ke kedai buku atau perpustakaan

Biarkan anak 'terrorize' kedai buku dan perpustakaan

Biarkan anak ‘terrorize’ kedai buku dan perpustakaan

 

Jika setiap minggu pergi ke ‘shopping complex’, jangan lupa singgah di mana-mana kedai buku. Jika tempat anda ada ‘library’, bawa mereka ke sana pada hujung minggu. Biarkan anak-anak ‘terrorize’ tempat tersebut. Biar mereka main puas-puas. Biasanya, kedai buku akan sediakan satu ruang khas untuk kanak-kanak.

Mereka boleh duduk bersama ibu-bapa di atas lantai, baca buku bersama-sama. Apabila anak membesar, dia akan ingat tempat yang selalu dibawa oleh ibu-bapa mereka. Jika mereka berkahwin satu hari nanti, dan mempunyai anak, mereka akan bawa ke tempat yang sama. Tempat yang memberikan mereka ilmu, kedamaian dan dalam masa yang sama, kegembiraan.

Kesimpulan

Apa yang penting ialah kesudian ibu-bapa untuk meluangkan masa bersama anak-anak. Faham, ramai yang sibuk dan tidak ada masa untuk anak sendiri. Namun percayalah, pelaburan masa untuk anak sungguh berbaloi.

Semoga berjaya!

 

Carian Yang Berkaitan:

  • cara mengajar anak membaca
  • cara ajar anak membaca
  • cara mengajar anak membaca umur 6 tahun
  • cara mengajari anak membaca
  • mengajar anak membaca
  • cara mengajar anak cepat membaca
  • cara ajar anak cepat membaca
  • cara mengajar anak membaca dan menulis
  • teknik ajar anak cepat membaca
  • ajar anak membaca
17 Comments

17 Comments

  1. Farwizah Darwisha

    October 20, 2014 at 11:53 am

    tq for tips

  2. Iffah Azhar

    November 11, 2014 at 4:08 pm

    Amalan membaca sangat sesuai dimulakan dari kecil. Aktiviti bermanfaat, tips bermanfaat. Terima kasih!

  3. mardiana BT abu darin

    November 29, 2014 at 1:56 pm

    Setuju!

  4. Mama Zaralisha

    December 10, 2014 at 2:31 pm

    Bagus tips ni..yg kami selalu amalkan nyanyi lagu nursery sama2…and yes anak saya yg umur 2 tahun 4 bulan…sangat lancar menyanyikn lagu fav dia…

  5. Rini Wahyuningsih

    February 25, 2015 at 3:36 pm

    Siiip !! Pantas di coba !!

  6. Johan

    February 28, 2015 at 9:13 pm

    nak cuba tips ni. mudah2an berkesan.

  7. Sunnah Azalli

    March 28, 2015 at 7:19 am

    Anak-anak suka conteng rumah. walaupun dah banyak buku beli..
    Tapi tips2 diatas sangat mebantu.

  8. syamsul arifin

    August 8, 2016 at 6:46 pm

    oh begitu ya

  9. penggemar bacaan anak

    October 21, 2016 at 2:38 pm

    dari pada bermain gadget, memang lebih baik anak diajarkan dan dibiasakan membaca buku..
    terima kasih untuk informasinya..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yang Popular

To Top