Percutian

Zoo Negara ‘Terdesak’, Perlu Lebih Ramai Pengunjung

32.9K
SHARES

Zoo Negara dilaporkan dalam keadaan ‘terdesak’ dan memerlukan lebih ramai pengunjung serta penaja bagi menampung kos operasinya, khususnya harimau Malaya yang boleh menelan belanja RM500,000 setahun.

Kos Yang Tinggi Untuk Menjaga Haiwan & Menambahbaik Zoo Sedia Ada

Timbalan Presiden Zoo Negara Malaysia Rosly @ Rahmat Ahmat Lana berkata,
“RM100 sehari diperlukan untuk memberi makan harimau Malaya manakala harimau Bengal makan 10kg daging, atau bernilai RM200 sehari. Ini memakan belanja RM40,000 setiap harimau setahun, termasuk ubat mereka.”

“Mengambil faktor perbelanjaan pekerja, kita memerlukan kira-kira RM500,000 setahun. Secara idealnya, untuk memperluaskan dan menjadikan zoo menjadi tumpuan pemerhatian harimau Asia, kita memerlukan kira-kira RM1 juta setiap tahun.”

Zoo negara 2019

Penaja & Pengunjung Boleh Membantu Menampung Kos

“Ini juga boleh didapati melalui penajaan swasta, di mana syarikat boleh menaja satu atau lebih haiwan selagi mereka suka. Mereka juga boleh menamakan bayi yang baru lahir. “

Beliau berkata Geran Persekutuan 5 tahun yang berjumlah RM5 juta yang telah diterima oleh zoo itu telah tamat pada tahun 2004, dan kini hanya bertahan dengan menerima bantuan kerajaan yang berbentuk one-off untuk penyelenggaraan dan pemeliharaan.

“Kami telah membelanjakan RM1 juta hingga RM1.2 juta sebulan untuk tiga tahun yang lalu dan kami perlu mempunyai sekurang-kurangnya 500,000 pelawat untuk menampung kos tersebut.”

“Oleh kerana kami terpaksa membelanjakan semua yang diperolehi, maka pengembangan zoo sebagai kemudahan untuk pendidikan, pemuliharaan dan penyelidikan saintifik adalah amat terhad.”

Bilangan Pelawat Makin Menurun

Rosly juga berkata bahawa penurunan pelawat sejak tahun 2015 saban menurun sehingga ke hari ini.

Zoo Negara mencatatkan rekod sebanyak 708,000 pelawat pada 2014, ketika China menghadiahkan Malaysia dua ekor panda raksasa, Xing Xing dan Liang Liang.

“Pada 2016, kami mempunyai 435,000 pelawat sahaja dan ia jatuh ke 345,000. Tetapi angka pulih sedikit dengan 368,000 orang yang datang pada tahun lepas. Tetapi ia masih merosot secara keseluruhan.”

Pelbagai Cara Diusahakan

Bagaimanapun, beliau berkata zoo itu akan untuk bertemu dengan Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr A. Xavier Jayakumar, yang dijangka membuka “immersion center” bagi harimau di mana sebahagian belanja dibiayai kementerian itu.

Pihak Zoo Negara juga akan menjemput Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Anggota Parlimen Gombak Datuk Seri Azmin Ali, untuk membincangkan usaha untuk Zoo Negara mengukuhkan kemudahan pemuliharaan, pendidikan dan penyelidikan, serta memainkan peranan sebagai pemegang kepentingan dalam merangka dasar untuk pemuliharaan, zoo dan pembiakan penangkapan secara keseluruhan.

“Kami juga berharap bahawa mereka secara aktif mempromosikan zoo kami di Malaysia dan di peringkat antarabangsa kerana ia adalah lambang untuk pemuliharaan.”

SL: Seronok pergi Zoo Negara ni sebenarnya. Kami berharap semoga Zoo Negara dapat kembali menjadi tumpuan pengunjung luar serta terutamanya rakyat Malaysia. Jadi, jom kita support Zoo Negara dan bawa anak-anak dan keluarga ke sana!

* Sumber: News Straits Times

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×