Kewangan

Azam Tahun 2020 Mesti Simpan Duit Walau RM3 Sehari. Kalau Setahun, Ribu Jugak Jadinya!

28.6K
SHARES

Akhir tahun ni macam-macam nak beli. Baju sekolah anak, alat tulis, beg sekolah, yuran dan macam-macam lagi.

Kalau yang anak seorang mungkin taklah terasa sangat. Bila anak dah masuk 2,3 ni barulah kita akan rasa pentingnya ada tabungan untuk tampung perbelanjaan yang mungkin tak cukup.

Dalam artikel ini, kami kongsikan tips simpan duit oleh saudara Nazrul Akram.

Foto Kredit: cheperwaste.co.uk

Disiplinkan Diri Menabung Setiap Hari

Dulu saya pernah share membuat simpanan untuk tabung anak. Tahun ni pulak kita share pasal simpan duit untuk diri sendiri.

Dengan modalkan RM10 setiap hari, harini dah masuk hari ke 365 maka simpanan anda dah ada RM3,650.

Bagi saya RM3,650 banyak bro pasal korang boleh bayar roadtax, service kereta, pergi travel, renovate rumah ke. Tu belum kira kalau korang simpan dan deposit dalam ASB. Berbunga bunga dividen dia.

Simpan Walaupun RM3 Sehari

Kalau RM10.00 setiap hari tu besar, boleh mulakan dengan RM5.00. Tak susah mana pun cuma kena disiplinkan diri untuk menabung.

Tapi jangan pulak korek tabung anak. Kalau pinjam duit anak WAJIB bayar balik bro. Pasal tu hak dia ye tuan-tuan.

Mari saya share contoh simpanan :

RM10 X 365 hari = RM3650
RM3650 X 6% (Dividen ASB) = RM3869.00

RM5 X 365 hari = RM1825
RM1825 X 6% (Dividen ASB) = RM1934.50

Kalau tak mampu cuba simpan RM3.00, nampak sikit kan tapi kalau dah setahun ribu jugak jadinya.

RM3 X 365 hari = RM1095.00

Hasil simpanan RM3 ni pun paling tidak dapat membantu bayar roadtax kereta ke, buat beli baju sekolah anak ke…. ape-ape la yang korang nak belanja.

Kalau malas nak simpan tiap-tiap hari ni korang tolak daripada gaji siap-siap. RM100, RM200, RM300 setiap bulan. Tak dee masalah pun.

‘Peram’ Hasil Simpanan Setiap Tahun

Paling best tengok figure tu bila masuk tahun ketiga. Cuba simpan RM10 setiap hari.

RM10 X 365 hari = RM3650
RM3650 X 3 tahun = RM10950
RM10950 X Dividen ASB = Korang kira sendiri la!

Saya bukan pakar kewangan tapi simpanan ni patutnya adalah wajib bagi kita yang dah bekeluarga ni.

Senang nak manage ujung tahun anak nak masuk sekolah atau time nak raya. Tak de laa senak perut.

Sekadar kongsi pengalaman. Share la kalau rasa nak share.

www.facebook.com/nuraminahtul.mardiah

Jom Mula Menabung!

Wah, lepas ni wajib kena ada tabung dekat setiap rumah.

Penting tau disiplinkan diri untuk menabung. Elok sangatlah sempena tahun baru ni kita tanamkan semangat untuk simpan duit.

Nanti kalau terdesak, ada juga simpanan untuk back up keperluan kita kan?

*Kredit: Nazrul Akram

Most Popular

To Top