2-4 Tahun

Tips Penggunaan Flashcard Yang Betul Untuk Merangsang Otak Anak Dengan Cepat!

325
SHARES

Bagi memastikan tahap kecergasan otak anak-anak sentiasa berada di tahap yang tinggi adalah apa yang diidamkan oleh semua ibu bapa. Terdapat juga banyak cara untuk menstimulasikan daya intelek anak dan ianya tidak hanya tertumpu kepada pembelajaran berdasarkan buku sahaja. Antara pembelajaran yang sesuai dan banyak diperkata ramai ialah melalui flashcard. Namun ada yang sokong dan ada yang tidak menyokong pembelajaran melalui flashcard kerana bimbang anak tidak pandai berhubung dengan realiti. Jom kita baca perkongsian bernas dari Puan Khadijah Tahirah Seikh Salim mengenai faedah pembelajaran melalui ‘flashcard’. Memang menarik!

PENGALAMAN MENDIDIK ANAK MELALUI ‘FLASHCARD’

Kebelakangan ni ada yang menyalahkan flashcards sebagai penyebab masalah pembangunan anak. Mencuri zaman kegirangan mereka, anak dihadapkan flashcards 24jam. Tiada peluang meneroka dan bermain seperti fitrahnya. Benarkah?

www.youtube.com

www.youtube.com

Saya kongsikan sedikit pengalaman saya yang tidak seberapa. Mudah-mudahan ada yang mendapat manafaat. Saya memulakan flashcards dengan anak ke 4 saya. Pada ketika itu Abdullah berusia 4 bulan. Sebelum bermain flashcards terlebih dahulu saya sedia maklum dengan beberapa prinsip berkaitan otak, serta terus belajar lagi dan lagi. Antaranya, yang paling terpahat di kepala saya ialah kata-kata Dr Glenn Doman, bahawa “BRAIN GROWS BY USE” “Pembangunan anak ialah pembangunan otak, pembangunan otak ialah pembangunan fizikal.”

Pesan Dr Glenn,

“We must never forget the basic fact: “The brains grows by use”.
The visual, auditory, and tactile pathways are part of the brain.
The child’s visual pathway from the eyes to the brain grows by use.
The child’s auditory pathway from ears to the brain grow by use.
The child’s tactile pathway from the skin to the brains grows by use.

This means that every time he sees, his visual pathway is actually grows. This makes seeing easier and better. This cycle of improvement proceeds until his visual pathway is totally, completely, and fully mature. The same principles apply to the auditory and tactile pathways as well as the olfactory and gustatory pathways.” Ternyata otak anak membangun hanya jika digunakan! Anak perlu mendapat rangsangan dari semua sensorinya melalui penglihatan (visual), pendengaran( auditory), sentuhan(tactile), bau( olfactory), rasa(gustatory), vestibular (keseimbangan badan).

http://gallery.tryhandmade.com/

http://gallery.tryhandmade.com/

Maklumat-maklumat dari sensori dihantar ke otak, otak digunakan, dan seterusnya membangun. Sehingga anak boleh menghasilkan penglihatan. Menghasilkan perasaan. Menghasilkan pergerakkan. Menghasilkan pendengaran, bahasa dan bertutur. Menghasilkan daya manipulasi, mengenggam, menulis, melukis. Mengenal bahaya, menyelamatkan diri dan berdikari. Serta, kemuncaknya bila, penglihatan, pendengaran, pertuturan, pergerakkannya mentauhidkan Allah Taala. Inilah matlamat kita ibu bapa Islam. Setuju?

Faham akan prinsip ini, aktiviti yang kami buat berbentuk MENYELURUH.  Seluruh SENSORI dan MOTOR Abdullah perlu dirangsang. Manakala bermain flashcards amatlah sedikit sebenarnya dari keseluruhan aktiviti seharian kami. Flashcards ialah kad yang dilayangkan dengan pantas, cepat, dan sekejap dihadapan anak. Kepantasannya 1 kad 1 saat. Untuk yang expert mereka lebih cepat dari ini. Kami bermula dengan kad “Dots Math” 5 kad untuk 3sesi, masa diambil sekitar 15saat sehari. Sehingga ke peringkat sedikit advance sekitar 45saat SAHAJA sehari. Hidup kami bukan berkembang sekadar dengan beberapa keping kad. Banyak lagi yang kami lakukan bersama.

www.verywell.com

www.verywell.com

IDEA AKTIVITI BERSAMA ANAK

Ini senarai lebih 10 aktiviti kami.
1)Grasp reflect -gengaman/daya manipulasi
2)Babinski reflect- urutan di kaki
3)Vestibular- hayunan dan rocking dari pelbagai paksi
4)Brushing and massage- tactile stimulation
5)Borak dan berbual all the time, dengan character “mak dizzy blonde” versi muslimah of course
6)Meniarap – lebih banyak anak meniarap lebih cepat ia akan menjulur dan merangkak. Lebih banyak ia menjulur dan merangkak, lebih kukuhlah kemampuan mobiliti nya untuk meneroka.
Semakin Abdullah besar semakin banyak yang kami lakukan bila kemampuan visual, mobiliti, daya manipulasinya meningkat.
7) 7 bulan mula naik tangga setiap hari (umi tunggu dan berbual)
8) 9 bulan mula naik kenderaan ala basikal dalam rumah.
9) 9 bulan join main di luar.
10) 11 bulan main slide, panjat dan turun sendiri. Wheeee, terjelir-jelir lidah, cheeky sang Atlanta
11) 12 bulan naik kenderaan ala basikal di jalan raya (luar rumah)
12) Main air waktu mandi (unstructured waterplay)
13) Bongkar baju(kepakaran ni) ni dia main sorang.
14) Menyepah rumah (free style play)
15)Main play doh.
15)Main beads and string.
17)Main batu, tanah diluar.
18)Main di playground.
19)Main buai (boleh dilepaskan berayun sendiri)
20)Main bola. Angkat, baling.
Berjalan di pelbagai permukaan berbeza, mendaki, menurun, berbatu, rata, landai.
Main ais dalam gelas kalau makan di luar.
Membawa balance bike.
Banyak lagi yang tidak tersenarai.
Tetapi satu yang pasti, lots of love, hugs, kisses, and no gadget.

Apa yang ingin saya katakan disini, pengunaan flashcards mengikut cara permainannya yang betul, mengambil masa sekejap saja.  Jauh lebih penting ibu ayah/pendidik memahami ilmu dan keperluan untuk otak anak membangun. Serta bentuk pengisian diberikan untuk anak sepanjang hari. Harapnya ini menjernihkan suasana. Tiada istilah flashcards digunakan 24jam. Anak yang dimainkan flashcards bermain dan meneroka seperti anak lain. Malahan yang membezakan ialah sebanyak mana PELUANG dan KEPERCAYAAN yang diberikan kepadanya.

Mengajar anak kecil bukan perlumbaan, ia satu peluang.

Sumber Facebook :Khadijah Tahirah Seikh Salim

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×