Hebahan

Tiada Lagi Kelonggaran Rentas Negeri Untuk Pasangan Suami Isteri Yang Berjauhan

521
SHARES

Sebelum ini, pasangan suamu isteri yang duduk berjauhan diberikan kelonggaran untuk meminta permit perjalanan rentas negeri di balai polis. Hal ini bertujuan untuk pasangan tersebut pulang bertemu dengan suami atau isteri yang menetap di negeri lain. Namun, berikutan lambakan kenderaan yang ‘curi curi’ untuk merentas negeri tanpa memberikan alasan yang munasabah, kelonggaran ini sudah ditarik balik oleh kerajaan.

KELONGGARAN DITARIK BALIK

Kelonggaran merentas negeri bagi suami atau isteri berjauhan atas faktor bekerja yang diberikan sebelum ini turut ditarik balik oleh kerajaan.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia selaras dengan larangan rentas negeri yang dibuat olehnya semalam.

“Tidak kira suami atau isteri (yang berjauhan atas faktor kerja), tiada lagi pergerakan rentas negeri seperti yang saya sebut semalam,” katanya pada sidang media (Non-Health) selepas Mesyuarat Khas Menteri-menteri Mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan di sini hari ini.

Ditanya mengenai lebuh raya utama menuju ke utara dan ke pantai timur mengalami kesesakan teruk malam tadi, beliau menyerahkan perkara tersebut kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Seperti saya kata sebelum ini, mereka yang lepas balik ke kampung itu belum ada jaminan lepas balik semula ke bandar tanpa dikenakan tindakan oleh polis. Mereka berebut-rebut pulang ke kampung malam tadi mungkin ada yang mendapat kebenaran dan juga tidak. Mungkin ada juga yang diarahkan untuk berpatah balik.

“Apa pun kita serahkan kepada PDRM untuk menggunakan budi bicara mereka,” katanya.

Beliau turut difahamkan, tindakan kompaun dan arahan berpatah balik turut dilaksanakan dan akan menentukan berapa jumlah yang dikenakan tindakan.

Sumber: Sinar

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×