40 Minggu

Esok Kena Bedah, Malam Ini Nak Buat Apa? Ini Tips Dari Pakar Sebelum Anda ‘Ditidurkan’

727
SHARES

“Aduh, nervousnya esok nak kena bedah. Mati akal nak fikir apa yang nak kena buat malam ni…”

Gementar dan takut sudah semestinya adalah perasaan sesiapa sahaja yang bakal menghadapi pembedahan dalam masa terdekar. Ini juga termasuk para ibu yang sudah mengetahui bahawa mereka akan melalui proses pembedahan bersalin atau caesar pada keesokan hari.

Tetapi, pada malam sebelum pembedahan tersebut apa yang anda boleh lakukan untuk kurangkan rasa takut? Mana mungkin anda akan habiskan masa dengan berfikir dan menenung dinding sahaja kan? Oleh itu, ini adalah beberapa tips anda boleh buat pada malam sehari sebelum pembedahan untuk kurangkan rasa gementar.

APA SI IBU BOLEH BUAT MALAM SEBELUM PEMBEDAHAN?

IKUT PERATURAN YANG DIBERIKAN DOKTOR, JANGAN DEGIL!

Sudah menjadi kebiasaan bagi sesiapa sahaja yang akan menjalani pembedahan, selalunya doktor akan menetapkan beberapa peraturan untuk diikuti. Antaranya adalah berpuasa selama 12 jam. Penting untuk anda ikut supaya proses di dalam bilik bedah atau bilik bersalin berjalan dengan lancar.

Bukan itu sahaja, penting juga untuk anda memberikan sepenuhnya keyakinan kepada doktor yang bakal ‘membedah’ anda. Kalau anda yakin, pastinya doktor akan lebih yakin dan tidak ragu-ragu ketika menjalankan pembedahan. Kalau nak request berjumpa dengan doktor anda sehari sebelum pun boleh juga.

*Ini bukan paksaan ya, selagi mampu apa salahnya untuk anda amalkan?

Sumber : Dr. Izzat

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×