Hebahan

Seminar Big Girls Talk – Bijak Buat Pilihan

5
SHARES

IMG-20160528-WA0011

Seminar Girls Big Talk dianjur untuk memperkenalkan isu-isu asas kesihatan seksual sebagai sebahagian daripada proses mendidik dan memperkasakan kanak-kanak perempuan untuk membina keyakinan dan memupuk rasa hormat diri kepada seramai 400 kanak-kanak perempuan yang berumur di antara 10-17 tahun. Objektif utama seminar ini adalah untuk memberi kesedaran mengenai seksualiti di kalangan gadis-gadis supaya mereka boleh membuat pilihan bijak dan bermaklumat mengenai hubungan mereka dan aktiviti seksual bagi mencegah kehamilan remaja yang merupakan satu masalah sosial yang membimbangkan di Malaysia, pembuangan bayi atau pengabaian, eksploitasi seksual atau gangguan dan penyakit kelamin. Seminar ini dianjurkan oleh Sisterhood Alliance dengan kerjasama Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga di bawah Kerajaan Negeri Selangor.

 

Kementerian Kesihatan Malaysia mengumumkan pada Oktober tahun lepas bahawa kadar kehamilan di kalangan remaja membimbangkan dengan purata 18,000 kehamilan remaja direkodkan dalam setahun. Daripada jumlah itu, kira-kira 25% atau 4,500 kes adalah remaja hamil luar nikah. Secara purata, terdapat 1,500 kes remaja perempuan hamil dalam sebulan atau 50 kes direkodkan dalam sehari. Antara sebab-sebab yang menyebabkan bilangan kes tinggi bagi kehamilan remaja ialah kurangnya kesedaran di kalangan remaja mengenai perancangan keluarga yang betul dan tiada bimbingan yang betul dari orang tua mereka.

 

Seminar Big Girls Talk selama sehari mengajar kanak-kanak perempuan bermula pada usia muda bahawa mereka adalah berharga dan mempunyai suara, memberi maklumat dan membimbing mereka bagaimana untuk menghadapi persekitaran yang mencabar hari ini. Menurut Y.B. Puan Dr Daroyah Binti Alwi, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga, Negeri Selangor, “apabila kanak-kanak perempuan merasa yakin mengenai tubuh mereka, kebijaksanaan mereka, kepercayaan dan seksualiti, mereka mempunyai peluang yang lebih baik untuk keluar ke dunia bagi meluahkan perasaan mereka sepenuhnya. Kita perlu mengelak membazirkan terlalu banyak masa berbual dengan diri sendiri dan bimbang tentang apa yang tidak cukup baik, tidak cukup seksi atau diterima di kalangan rakan-rakan kerana menghadkan diri kita kepada apa yang kita fikir pandangan masyarakat terhadap diri sendiri, daripada meletakkan apa yang kita ingini adalah penting dan apa yang kita mahu sumbangkan kembali kepada masyarakat”.

about-sisterhood

“Seorang wanita muda dengan minda yang penuh dengan pengetahuan, kuasa dan kehormatan diri yang mendalam adalah lebih bersedia untuk menyatakan pendapat dengan jelas, melangkah keluar dari zon selesa beliau, sempadan yang jelas ditetapkan, akan tahu cara untuk mengejar impiannya dan menjadi sebahagian daripada hubungan yang sihat dengan keluarga dan rakan-rakan. Ini semua adalah kualiti penting yang diperlukan untuk membuat keputusan penting untuk kehidupan yang positif, sihat dan berjaya,” kata Puan Radziah Radzi, Presiden Sisterhood Alliance. Seminar ini berfungsi sebagai satu landasan untuk memberi inspirasi kepada kanak-kanak perempuan mengambil kesempatan daripada pendidikan, kesihatan, ekonomi, keselamatan dan hak-hak mereka bagi memastikan masa depan mereka tidak akan hancur akibat kehamilan pada usia muda. Seminar ini mengalu-alu dan menggalakkan soalan daripada peserta dan direka untuk memudahkan perbincangan interaktif mengenai kesihatan seksual, perubahan fizikal dan emosi semasa baligh, pembentukan bayi, kehamilan dan hubungan.

 

Sisterhood-Logo

Sebagai sebuah organisasi bukan kerajaan, Sisterhood Alliance bercita-cita untuk meningkatkan kesejahteraan wanita dalam masyarakat di seluruh Malaysia dengan membina kempen kesedaran bagi menangani isu-isu sosial, kesihatan, ekonomi, pendidikan dan budaya untuk menggalakkan kesedaran diri, pertumbuhan positif dan pembangunan melalui saluran multimedia dan landasan lain.

 

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Puan Radziah Radzi                                   Tel: 012 399 9471

Puan Nina Othman                                     Tel: 012 235 0355

Emel: [email protected]

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×