Sihat

“ Sakitnya! Kena Cabut Ke Tak Gigi Bongsu?”- Ini Penjelasan Doktor Gigi

29
SHARES
gigi bongsu

Pengekstrakan gigi bongsu ialah prosedur pembedahan kecil untuk mengeluarkan satu atau lebih gigi bongsu di mana empat gigi bongsu tersebut kekal yang terletak di sudut belakang mulut anda di bahagian atas dan bawah.

Jika gigi bongsu tidak mempunyai ruang untuk tumbuh (gigi bongsu yang terjejas), ia akan mengakibatkan kesakitan, jangkitan atau masalah pergigian lain, anda mungkin perlu mencabutnya. Pengekstrakan gigi bongsu boleh dilakukan oleh doktor gigi atau pakar bedah mulut. Seorang doktor gigi telah berkongsi di TikToknya @stardental.my berkenaan dengan gigi bonsgu.

Baca juga: Rekod Kesihatan Baik Tapi Masih Kena Serangan Jantung? Rupanya Ini Sebabnya…

PERLU ATAU TIDAK CABUT GIGI BONGSU?

Untuk mengelakkan masalah yang mungkin akan timbul pada masa hadapan, sesetengah doktor gigi dan pakar bedah mulut mengesyorkan pengekstrakan gigi bongsu walaupun jika gigi yang terjejas tidak menyebabkan masalah pada masa ini.

“Sebenarnya doktor gigi suruh cabut gigi bongsu yang senget bukan suka-suka tau kerana dalam masa 5 tahun ataupun 10 tahun kedepan, apa akan jadi kepada gigi anda,” kata doktor itu.

Gigi bongsu, atau molar ketiga, adalah gigi kekal terakhir yang muncul di dalam mulut. Gigi ini biasanya muncul antara umur 17 dan 25. Ada sesetengah yang lain, gigi bongsu tumbuh secara normal – sama seperti geraham mereka yang lain dan tidak menyebabkan masalah.

Namun demikian, ramai orang mengalami impak gigi bongsu di mana gigi yang tidak mempunyai ruang yang cukup untuk tumbuh ke dalam mulut atau berkembang secara normal. Gigi bongsu yang terjejas seperti giginya terbaring dan senget yang boleh menjejaskan gigi di tepinya.

MASALAH GIGI BONGSU YANG TERJEJAS

What Is the Recovery Time After Wisdom Teeth Removal?Anda mungkin memerlukan gigi bongsu anda yang terkena impak dicabut jika ia mengakibatkan masalah seperti:

– Sakit
– Memerangkap makanan dan serpihan di sebalik gigi geraham.
– Jangkitan atau penyakit gusi (penyakit periodontal).
– Kerosakan gigi pada gigi geraham bongsu yang separa erupsi.
– Kerosakan pada gigi berdekatan atau tulang sekeliling.
– Perkembangan kantung berisi cecair di sekeliling gigi geraham.
– Komplikasi dengan rawatan ortodontik untuk meluruskan gigi lain.

Diharapkan perkongsian ini dapat serba sedikit memberi ilmu kepada anda!

Video penuh:

@stardental.my

#ad Siapa ada gigi bongsu yang melintang macam ni 🙋🏻‍♀️ Jom tengok video ni ⬇️ #gigibongsu #melintang #dentalassistant

♬ original sound – Klinikpergigianstardental – Klinikpergigianstardental

Sumber: TikTok @stardental.my, Mayo Clinic

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×