Dapur

Cara Buat Biskut Florentine Guna Cornflakes. Lagi Jimat & Tetap Sedap!

14.5K
SHARES

Mungkin ada antara kita yang kurang suka makan kekacang pada biskut florentina / florentine cookies tu kan?

Apa kata cuba resipi biskut florentina yang telah diolah menggunakan cornflakes oleh Rohani Ronnie.

Memang simple dan sedap. Rasa macam tak cukup sebalang!

Jom tengok resipi beliau selengkapnya di bawah.

Resipi Biskut Florentina Guna Cornflakes. Mudah, Sedap & Rangup!

Hari ni saya try buat biskut florentina dengan menggunakan cornflakes instead of kekacang.

Saya cuma tabur badam nips, lebihan bahan buat kuih raya.

So, memang tak nak membazir. Guna apa yang ada je.

Bahan-bahan

  • Tepung florentina 2 cawan
  • Cornflakes baby (saiz kecil) 4 cawan
  • Badam nips (boleh tabur ikut suka)

Cara-caranya

  1. Gaul semua bahan masukkan dalam papercup.
  2. Atau boleh ratakan atas dulang jika tak nak guna papercup.
  3. Kemudian bakar 180 darjah Celcius selama lebih kurang 20 minit
  4. Kalau guna papercup, tunggu sejuk baru keluarkan.
  5. Kalau buat yang perlu potong, pastikan potong sebelum sejuk.

Rujuk panduan bergambar di bawah:

Mula-mula gaulkan semua bahan.

Resepi biskut florentine

Masukkan ke acuan, sama ada nak guna papercup atau loyang.

Resipi biskut florentine Resipi biskut florentine

Lepas tu bakar. Mudah sangat kan?

Siap!

Inilah hasilnya.

Resipi biskut florentine Resipi biskut florentine

*Kredit: Rohani Ronnie

MASAKAN TERBARU DARIPADA MYRESIPI

CERITA SENSASI DARIPADA BERITA HARIAN

To Top
SKIP THIS AD ×