Dapur

Resepi Lasagna Mudah Guna Biskut Cracker Je. Sedap Tu!

“Cuti-cuti sekolah ni macam-macam budak ni request nak makan. Kita pun dah kering idea nak masak apa…”

Biasalah rutin mak-mak waktu cuti ni asyik ke dapur je kerjanya. Sekejap-sekejap anak minta makan kan?

Sesekali tu kalau nak cuba menu baru, bolehlah cuba buat lasagna simple yang dibuat dengan biskut cracker ni. Ada juga yang panggil resepi ni murtabak daging.

Tak kisahlah apa pun namanya, yang penting rasanya sedap sangat! Cara nak buat pun mudah.

Jom kita tengok resepinya yang dikongsikan oleh Puan Farhanim Salleh di bawah.

Resepi Lasagna Biskut Cracker

Bahan-bahan

Untuk perap inti:

  •  1 tiub daging cincang
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 4 sudu serbuk kari
  • Sedikit lada sulah
  • Garam secukup rasa
  • 1 biji bawang Holland (untuk menumis nanti)

Untuk dilapis

  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan air
  • 1 pek biskut cracker
  • 10 biji telur
  • Sedikit daun bawang / daun sup
  • Hirisan cili
  • Parutan keju

Cara-cara

1. Perap Bahan Inti

Mula-mula satukan semua bahan inti (kecuali bawang holland) dalam sebuah bekas.

Perapkan sekejap dalam lebih kurang 5 minit.

2. Masak Inti

Seterusnya kita akan masak inti daging yang diperap tadi.

Sediakan kuali dan panaskan sedikit minyak untuk menumis. Potong dadu bawang Holland tadi dan masukkan inti.

Masak hingga garing. Bila dah masak ketepikan.

3. Celup & Lapiskan Biskut

Ok bila intinya dah siap, kita nak melapis pula. Lebih kurang macam buat cheesekut tu.

Caranya, satukan susu cair, santan dan air dalam periuk. Panaskan.

Sementara tu boleh lapik loyang dengan aluminium foil. Sapukan marjerin keliling loyang. Saya guna loyang 8 inci.

Celup biskut cracker dalam adunan susu dan santan tadi. Jangan lama nanti biskut lembik. Susun dalam loyang.

4. Bubuh Inti & Ratakan dengan Telur

Kemudian inti yang dah siap masak tadi kita tambahkan hirisan cili dan daun bawang / daun sup.

Nak lagi lemak bubuhkan sikit cheese. Kalau tak, bubuh dekat topping saja pun boleh.

Kemudian tuangkan telur yang dah dikocok hingga rata. Settle 1 layer.

5. Ulang

Ulang semula langkah 3 & 4 hingga dapat 5 layer.

6. Bakar

Akhir sekali, bakar dalam oven. Suhu 170 selama 40 minit atau ikut oven masing-masing.

Untuk bahagian paling atas boleh bubuh topping ikut kreativiti masing-masing bila siap dibakar nanti.

cara buat lasagna

Siap!

Beginilah hasilnya bila dah siap. Wah, baunya memang wangi satu rumah.

Resepi lasagna

 

Resepi lasagna biskut

Mudah kan? Nanti kalau ada banyak biskut cracker dah boring nak makan boleh sangatlah buat lasagna ni.

Simple tapi sedap!

 

*Resepi lasagna biskut cracker ini disumbangkan oleh Puan Farhanim Salleh menerusi Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN). Untuk sebarang pertanyaan berkaitan resepi, boleh rujuk post asal beliau di SINI.

Most Popular

Waktu Solat

1 January 2017, Thursday
Subuh
00:00am
Syuruk
00:00am
Zuhur
00:00am
Asar
00:00am
Maghrib
00:00am
Isyak
00:00am

Waktu Solat Ini Dibawakan Oleh
Waktu Solat Malaysia

To Top