Hospital

Pengalaman Bersalin di Sunway Medical Centre, Selangor

637
reads
Pengalaman Bersalin di Sunway Medical Centre

Jenis Hospital: Swasta

Alamat: 
Sunway Medical Centre,
No.5, Jalan Lagoon Selatan,
Bandar Sunway,
46150 Petaling Jaya, Selangor

Nombor telefon: 603-7491 9191

Laman web: http://www.sunwaymedical.com.my/

Email : smc@sunway.com.my

Lokasi

[flexiblemap address=”Sunway Medical Centre” title=”Sunway Medical Centre”]

[infobox title=’Tentang Sunway Medical Centre’]

Pengalaman bersalin di Sunway Medical Centre

 

Sunway Medical Centre terletak di Jalan Lagoon Selatan. Cuma dua minit pemanduan dari Sunway University dan tempat-tempat lain seperti Sunway Resort Hotel & Spa, Sunway Lagoon dan Pusat Beli Belah Sunway Pyramid.

Pusat Perubatan Sunway telah berkembang pesat sejak ditubuhkan pada November 1999. Dengan rancangan pengembangan hospital itu pada tahun 2006, hospital ini telah berkembang dari 22,219 meter persegi sebelum ini untuk merangkumi 60,803 meter persegi.

Kini, Pusat Perubatan Sunway bersedia untuk menetapkan satu standard baru perkhidmatan untuk pelanggan yang semakin berkembang, menjadikannya salah satu daripada pusat-pusat penjagaan perubatan swasta utama di negara ini dengan jumlah 358 katil, 119 suite, 12 dewan bedah dan berbilang tempat letak kereta tingkat dengan 700 ruang letak kereta.

Pusat Perubatan Sunway menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan perubatan, termasuk kemudahan dan teknologi perubatan untuk pesakit luar dan pesakit dalam, penjagaan khusus kesihatan & program kesihatan dan perkhidmatan kecemasan 24 jam.

[/infobox]

1. Kos / Harga Bilik

  • VIP Suite : RM550.00
  • Single Deluxe : RM308.00
  • Single Standard : RM228.00
  • Two Bedded : RM125.00
  • Four Bedded : RM80.00
  • Day Care (1st 4 hours) : RM60.00
  • Intensive Care Unit / Coronary Care Unit / Neonatal Intensive Care Unit : RM368.00
  • High Dependency Unit / Neonatal High Dependency Unit : RM288.00
  • Sleeperette (for single room only) : RM20.00
  • Delivery Suite : RM280.00
  • Nursery : RM50.00

2. Harga / Kos Bersalin

Normal Delivery: RM5,000.00-RM7,000.00

C-Section: RM7,000.00 – RM10,000.00

*Kos bersalin secara normal atau pembedahan (caesar, czer) cuma anggaran sahaja. Mungkin ada caj-caj tambahan yang lain

3. Pakej Bersalin

Setakat maklumat yang kami ada, Sunway Medical Centre tidak menawarkan pakej bersalin. Sila rujuk kos bersalin seperti yang disenaraikan di atas. Untuk pengetahuan, kos mungkin akan berubah, samada menjadi lebih tinggi atau lebih rendah. Ia bergantung kepada situasi sewaktu bersalin, kos rawatan, pilihan bilik, komplikasi semasa bersalin dan lain-lain.

4. Bilangan Katil

185

5. Kemudahan, Servis dan Fasiliti

Harga dikira mengikut hari (Makanan disediakan)

6. Senarai Doktor Pakar

Obstetrics & Gynecology

  • Dr. Balasundram Govindasamy
  • Dr. Jason Lim Meng Hock
  • Dr. Kannappan Palaniappan
  • Dr. Lim Lei Jun
  • Dr. Wong Chin Yuan
  • Dr. Wong Pak Seng
  • Dr. Wong Yat May

7. Pengalaman bersalin di Sunway Medical Centre

Mari kami kongsikan beberapa pengalaman bersalin di Sunway Medical Centre yang diceritakan sendiri oleh blogger dan individu yang pernah melahirkan di sini. Antaranya Mrs. Aman yang melahirkan anak ke-2 pada tahun 2013:

Saya bersalin anak ke-2 di Sunway Medical Centre dengan Dr. Nooraini pada March 2011.

Alhamdulillah sepanjang check up dan bersalin dengan beliau tiada sebarang masalah. Sekarang ini tengah mengandungkan anak ke-3 dan teruskan check up dengan Dr Nooraini juga.

Pengalaman bersalin di Sunway Medical Centre, Tahun 2013

Ikuti pula pengalaman seorang blogger, MommyCT yang bersalin induce anaknya yang ke-4 di Sunway Medical Centre.

Akhirnya saat yg ditunggu-tunggu. Tepat pukul 7 pagi 16 oktober, i gi report duty kat delivery suite Sunway Medical Center. Nurse terus bg masuk kat one of the labor room. Berdebor-debor dada ni hah. Dalam kepala duk teringat ayat “induce ni biasanya lagi sakit”. Taknak fikir ‘kalau’………gynea mmg ada highlight risk tu, yg in the end cesarean jawabnye. Takmo takmo takmo….. i tak spare duit utk cesarean hahahaha…masak weh jika itu jalannya.

Dia dah prep kan semua, then Dr Wong masuk pukul 8.45 camtu, nurse buatkan line drip kat tangan, pastu doc suh masukkan 5mg pitocin (kalau tak silap ah). Lepas tu bermulalah episod menunggu……dan tunggu…..tunggu lagi…..agak2 nak buang air panggil nurse…dah takleh gi toilet dah…..huwaaaaa boring gila la kan sbb takda apa. TV pun takde apa yg best, baca surah maryam pun dah letih….imagine 8.45 pagi sampaiiiiiiiiilahhhh 4 ptg……apa pun tarak. Nurse pun dah tukar shif. Dah baper kali tah nurse check dilation…..by pukul 4 tu baru 5cm……stretchable tu 6cm which indicate baby tak ready nak kuar. Huwaaaaaaaa…apakah ini?!!

Teruskan membaca cerita pengalaman bersalin di Sunway Medical Centre oleh MommyCT di sini.

Bagaimana dengan anda?

Pengalaman Bersalin di Sunway Medical Centre

Pernah bersalin di Sunway Medical Centre? Jika pernah, kongsikan pengalaman bersalin di Sunway Medical Centre di ruangan komen di bawah. Bukannya apa, sedikit sebanyak dapat memberikan sedikit maklumat, panduan dan manfaat untuk bakal ibu yang lain!

[rwp-review id=”0″]

[rwp-table id=”0″]

[rwp-table id=”1″]

Yang Popular

To Top